Last med tält, mat och madrasser packas på bussen för att köras vidare till helikopter som kör förnödenheterna till drabbade byar. Foto: Hanna Rydén

Nu flygs hjälpen ut till de drabbade byarna

Publicerad

Säckar med presenningar, madrasser och 175 tält har nu packats l i Pokhara för att flygas med helikopter till drabbade byarna.

– Människor har förlorat sina hem så vårt viktigaste fokus är att ge dem tak över huvudet, säger Trish Ginnelly.

Trish Ginnelly driver organisationen Sathi Nepal, en ickestatlig hjälporganisation som i vanliga fall fokuserar på barns skolgång men som nu aktivt deltar i räddningsarbetet.

Förutom tak över huvudet är mat är de drabbade i störst behov av mat.

Jordbävning i Nepal

Bland lasten som flygs med helikopter till byn Besi Sahar i Lamljung – epicenter för jordbävningen i lördags – finns bland annat ris, linser, nudlar och vatten. Med hjälp av militären kommer förnödenheterna att delas ut där och även i andra grannbyar.

– Totalt rör det sig om 800 hus som förstörts i området, säger Trish Ginnelly till SVT Nyheter.

Tjugotal organisationer aktiva

Förutom hennes organisation är runt tjugo organisationer i Pokhara aktiva i räddningsarbetet, enligt Binaya Acharya vid treekingföreningen TAAN, som koordinerar insatsen. Inom loppet av en timma hade organisationerna donerat 1,4 miljon nepalesiska rupier (drygt 100 000 kronor) – och pengar fortsätter att samlas in.

Svårt att nå byarna

Problemet är inte att få ihop saker till de behövande. Utmaningen är hur de ska transporteras.

Att köra med jeep i området är tidskrävande. Vissa bergsbyar går inte ens att nå med bil.

Nu har de turen att ha tillgång till helikopter tacka vare en lokal affärsman. Annars är helikoptrar en bristvara hos den nepalesiska regeringen, och det är en anledning till varför hjälpen dröjer.

– Regeringen har bara tillgång till tio-tolv helikoptrar. Så Indien bistår Nepal med tio helikoptrar, säger Binaya Acharya.

Han tycker att regeringen haft för stort fokus på områdena kring Kathmandu och dröjt med hjälpinsatser till områden som Gorkha.

– Det är verkligen inte rättvist. Hjälpen ska vara lika stor i alla de drabbade områdena, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet