Om Ukraina slog till vilar ryska krigsmakten på skakig grund

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ryssland hävdar att två ukrainska militärhelikoptrar flugit in i ryskt luftrum och attackerat en stor oljedepå i staden Belgorod, omkring fem mil från gränsen till Ukraina. Om en ukrainsk attack faktiskt har ägt rum är det första ukrainska beskjutningen av mål på ryskt territorium sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Bert Sundström

Utrikesreporter

I området mellan Belgorod och Ukraina samlades stora ryska styrkor när invasionen förbereddes. Att Ukraina ser staden som ett militärt mål är därför logiskt. Men ukrainsk militär kan knappast göra mer än enstaka nålstick inne i Ryssland, av tveksamt värde i kriget som helhet.

Det avgörande är hur väl det ukrainska försvaret lyckas stå emot Rysslands bombardemang och den anstormning som ryska markstridskrafter nu intensifierar mot östra och södra Ukraina.

Försvara Ukraina in i döden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bedyrar att alla ukrainska stridskrafter och alla civila ukrainare, inklusive honom själv, är beredda att försvara Ukraina in i döden. Att Rysslands styrkor har mött långt större motstånd än Kreml hade förväntat är tydligt.

Nu försöker Ryssland uppenbarligen hitta en reservplan, och kanske till och med en utväg ur kriget så att president Putin trots allt kan kalla det hela för en seger i den ”speciella militäroperationen” mot de ”narkomaner och nazister” som enligt Putin styr Ukraina.

Viktig oljedepå förstörd

Men vem har då ansvaret för hur Rysslands väpnade styrkor fungerar?

I slutändan såklart landets auktoritära härskare, Vladimir Putin. Så om uppgifterna att Ukraina med ett par helikoptrar lyckas förstöra en viktig oljedepå inne i Ryssland stämmer, visar det inte bara att det ryska luftvärnet är ineffektivt utan, troligen i alla fall, att hela den ryska krigsmaskinen – med Putin i spetsen – vilar på skakig grund.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.