Donald Trump, andra från höger talar medan Jeb Bush, Marco Rubio och Ben Carson lyssnar. Foto: TT

Nu måste de lyckas efter missarna i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

Chris Christie manglade Marco Rubio i debatten i lördags. Jeb Bush gav sig på Donald Trump. John Kasich? Ja, han ville mest vara positiv och inte ge sig på de andra.

De tre hamnade i bakvattnet i Iowa och måste nu visa framfötterna i New Hampshire för att inte åka ut med buller och bång. De tål inte en smäll även i New Hampshire.

Jeb Bush hade vid valnatten förra veckan redan övergivit Iowa för att sikta in sig på New Hampshire. Under veckan har han också kallat in familjen som hjälp. Mamma Barbara, tidigare USA:s första dam, har varit med på valmöten och brorsan George W visade sitt stöd med en reklamfilm mitt under Super Bowl i söndags.

USA-val 2016

Just att både hans bror och far har varit president, och överbefälhavare, tidigare är något som Jeb gärna har lyft fram i valrörelsen.

– Jag har erfarenheten av att styra som guvernör i Florida och jag har på nära håll sett hur man arbetar som en överbefälhavare. Erfarenhet är viktigt.

Nu eller aldrig

John Kasich har siktat in sig på New Hampshire under en längre tid och är den kandidat som har besökt delstaten överlägset flest gånger. Han har också valt att inte ge sig in i smutskastning av de andra kandidaterna.

Det var tydligt i debatten i lördags då Kasich höll sig borta från all sån taktik. Till och med Jeb Bush som på valmötena i Iowa sa till sina väljare att han inte ville ge sig in i någon pajkastning med de andra försökte att ge sig på Donald Trump vid ett tillfälle när han påpekade att Trump försökt få en 90-årig dam att tvingas flytta för att bygga en parkering åt ett av sina lyxhotell.

Men allra mest uppmärksamhet efter debatten har Chris Christies manglande av Marco Rubio fått. Han tog flera chanser att uppmärksamma publiken på hur Rubio gärna använder ett par inövade fraser. Vid ett tillfälle använde sig Rubio av samma fras tre gånger inom ett par minuter.

Alla tre måste få en framgång i New Hampshire. Det är nu eller aldrig för dem. Annars kan drömmen om att flytta in i Vita huset vara över redan innan det knappt har börjat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet