Människor köar för att besöka det nyrenoverade kapellet i Den heliga gravens kyrka. Foto: TT

Nu kan Jesuskyrkan öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av arbete är sotet från besökarnas ljus och järnburen från 1948 borta. Nu kan den heliga gravens kyrka – som ligger på den plats i Jerusalem där Jesus tros ha blivit korsfäst och begraven – öppna igen.

Den heliga gravens kyrka, som omger vad som tros vara Jesus grav, har öppnats igen vid en ceremoni i Jerusalem, i tid inför påsken.

Under flera månader har kapellet på platsen, där Jesus tros ha korsfästs och sedan begravts, restaurerats, till en kostnad av mer än motsvarande 32 miljoner kronor.

En grekisk grupp har genomfört den historiska renoveringen av kapellet. Foto: TT

Kapellet har bland annat fått en varm, rödaktig färg och en tidigare järnbur som brittiska myndigheter byggde omkring helgedomen 1947 har tagits bort, liksom sot på dess väggar som orsakats av besökares tända ljus.

Utmaning på flera plan

Restaureringen gjordes möjlig genom att tre samfund – katolska kyrkan, armenisk-apostoliska kyrkan och den grekisk-ortodoxa kyrkan – lade sina meningsskiljaktigheter åt sidan och delade på kostnaden.

– Det var en vetenskaplig och teknisk utmaning, men också så klart en politisk och kulturell utmaning, sade professor Antonia Moropoulou, som ledde arbetet, tidigare till The Telegraph.

Tre kristna samfund lade sina meningsskiljaktigheter åt sidan för att kunna renovera helgedomen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.