Nu rivs migrantlägret i Paris – tusentals bussas bort

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis inledde under fredagsmorgonen rivningen av ännu ett migrantläger. Efter att ”Djungeln” i Calais rivits, tvingas nu tusentals människor lämna sina tält i nordöstra delarna av Paris.

Ungefär 600 poliser fanns på plats, och minst 3.000 människor beräknas ha funnits i tältlägret, i nordvästra Paris under morgonen. Den första bussen, redo att ta ombord de som bott i lägret, var på plats klockan 6.10, skriver Le Figaro.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Ska vi vara i Paris, eller utanför? Det spelar ingen roll. Det viktiga för mig är att få mina papper. Jag har bott en månad här i tält, det är bra att dra härifrån nu, säger Khalid, 28, till tidningen.

”Har ordnat med platser”

En talesperson för polisen i Paris säger att migranterna nu bussas till de mottagningscenter i närområdet som behandlar asylansökningar.

På plats vid lägret under morgonen fanns Frankrikes bostadsminister Emmanuelle Cosse. Hon bekräftade bilden av en situation som eskalerat kraftigt sedan rivningen av läget i Calais, och bedömde att mellan 3.000 och 3.500 migranter bott i Paris-lägret den senaste tiden.

– Vi har ordnat med platser (tak över huvudet, reds. anm.) för allihop. Det går bra, och det är inte många familjer, sade Cosse till Le Figaro.

Mindre ”Djungel” har växt fram

Poliser på plats vid rivningen av tältlägret nära tunnelbanestationen Stalingrad, i nordöstra Paris. Foto: TT / Reuters / Charles Platiau

Sedan lägret med 10.000 migranter i Calais revs har människor tagit sig till andra delar av Frankrike. Allt fler har då sökt sig till Paris och den så kallade mini-djungeln som växt ordentligt i nordöstra Paris, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Det är denna mini-djungel som nu rivs och töms på människor.

Franska medier rapporterar att det gått lugnt till på platsen under morgonen. Totalt räknar polisen med att det kommer ta två dagar att riva lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.