Italienska kustbevakningen i sökningsarbetet efter den flyktingbåt, med cirka 600 flyktingar ombord, som förliste på medelhavet den 18 april 2015. Foto: TT

Nu ska vraket efter flyktingbåten bärgas

Uppdaterad
Publicerad

Italien har beslutat bärga den flyktingbåt som för ett år sedan förliste på Medelhavet på sin färd mellan Libyen och den italienska ön Lampedusa. Minst 600 människor befann sig ombord – nästan alla drunknade.

Drunkningskatastrofen den 18 april 2015, är den allvarligaste hittills i samband med flyktingtrafiken över Medelhavet. Häromdagen styrde specialiserade fartyg ut från hamnen i Ravenna på väg mot den plats där vraket ligger på nästan 400 meters djup. Olyckan inträffade 160 sjömil söder om den italienska flyktingön Lampedusa.

”En värdig begravning”

– Regeringen har beslutat genomföra bärgningen för att ge offren en värdig begravning och deras anhöriga visshet om vad som har hänt, säger Vittorio Piscitelli på Inrikesministeriet till SVT. Han är en av de ansvariga för projektet.

Olyckan var den första som på allvar fick EU att vakna för den mänskliga tragedi som utspelar sig under de desperata resorna mot Europa. Bara 28 personer överlevde katastrofen.

Hittills har den italienska marinen lyckats bärga 169 döda kroppar som låg utspridda på havsbotten. Tack vare den låga vattentemperaturen och att så få fiskar går så djupt, var de i gott skick. Nu återstår liken som ligger inne i skrovet.

Dyrt och svårt

Det är svårt och dyrt att bärga en båt på så djupt vatten. Som jämförelse kan nämnas att Estonia ligger på cirka 80 meters djup. Bärgningen av flyktingbåten väntas ta omkring en vecka. Vraket ska placeras i en slags bur som sakta lyfts upp från havsbotten. De utskjutande delarna kapas för att undvika att kroppar faller av.

När vraket har kommit upp till ytan, placeras det i en container med flytande kväve, så att liken fryses ner. Sedan bogseras det till hamnen i Augusta på Sicilien och därifrån till en militärbas på ön för identifieringen.

Identifieringsarbete

– Vi lärde oss mycket efter drunkningsolyckan utanför Lampedusa 2013. De flesta offren identifierades tack vare vittnesmål från de överlevande. Men även föremål som smycken har betydelse, liksom ärr eller tatueringar, tänder och fingeravtryck och naturligtvis DNA, berättar Vittorio Piscitelli.

Allt beror nu på i vilken skick kropparna är. Ett 15-tal rättsläkare, rättsantropologer och tandläkare kommer till Sicilien för ändamålet. Förhoppningen är att arbetet ska vara färdigt efter en dryg månad.

– Vi gör i ordning en fotobok och ber de anhöriga kontakta oss via våra ambassader, Röda Korset och den internationella kommissionen för saknade personer, ICMP.

Fullt på begravningsplatserna

Exakt hur mycket hela projektet kostar är inte känt. Rättsläkarna och deras kollegor arbetar gratis inom ramen för ett forskningsprojekt som går ut på att skapa ett europeiskt protokoll för identifiering efter båtolyckor.

De döda kropparna kommer att begravas på Sicilien i mån av plats.

– De senaste årens upprepade drunkningskatastrofer har gjort att det är fullt nästan överallt, säger Vittorio Piscitelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.