Trump har genomgående hävdat att det är Mexiko som ska stå för murens kostnader, något som den mexikanska regeringen lika genomgående har förnekat. Foto: TT

Nu ska Trump begränsa invandringen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump förväntas under onsdagen underteckna flera dekret som begränsar invandring från Syrien och sex andra länder i Mellanöstern och Afrika – liksom inleda arbetet med sin utlovade mur mot Mexiko.

Den nyligen tillträdde amerikanske presidenten Donald Trump väntas ägna onsdag åt frågor gällande invandring. Under ett planerat besök på departementet för inrikessäkerhet uppges han komma att underteckna flera dekret om bland annat begränsad invandring från Syrien.

Försvåra för flyktingar

Trump förväntas tillfälligt göra det svårare för de flesta flyktingar att komma till USA. Visum till personer från Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen kommer att stoppas.

USA-val 2016

Uppgifterna kommer från flera medarbetare i kongressen och experter på området som informerats om saken.

Under onsdagsmorgonen svensk tid twittrade presidenten själv också ut att ”en stor dag kring nationell säkerhet” är planerad. ”Bland mycket annat kommer vi att bygga muren,” fortsätter tweeten.

Inleder murarbetet

Presidenten uppges nu alltså ta de första stegen kring ett av sina mest kända vallöften: det om muren mot den mexikanska gränsen.

Trump har genomgående hävdat att det är Mexiko som ska stå för murens kostnader, något som den mexikanska regeringen lika genomgående har förnekat.

Mexikos president Enrique Peña Nieto kommer att träffa Trump vid ett möte i Vita huset under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet