Foto: AFP

Nu slipper de IS skräckvälde

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på över två år kan Awash al-Aboud nu blicka ut över sin hemtrakt i norra Syrien utan att känna skräck för våld och religiöst förtryck. Terrorsekten IS har drivits bort från området.

Tillsammans med ett hundratal andra civila har den åldriga kvinnan nu kunnat återvända till Khirdeh, deras hemby. Detta sedan den tidigare i veckan återerövrats av en koalition bestående av kurdiska och arabiska styrkor.

Segerrik offensiv

De går under beteckningen SDF, Syriska demokratiska styrkorna, och har med USA-lett flygunderstöd genomfört en framgångsrik offensiv mot IS-fästet Manbij. Nu är striderna över, och civilbefolkningen kan andas ut.

Terroriströrelsen IS

–  Under de två och ett halvt år som IS terroriserat oss har jag har känt mig som en levande död, berättar Awash al-Aboud för den franska nyhetsbyrån AFP.

Kan visa sitt ansikte

Omgiven av stojande barn beskriver hon hur de tvingades fly från byn när SDF-styrkorna närmade sig. Nu, när IS flytt fältet, vågar Awash al-Aboud åter visa sitt ansikte utan heltäckande slöja. Den svarta klädnad som terrorsekten tvingade henne att ha på sig, är utbytt mot en indigoblå.

– I dag börjar ett nytt liv. Vi är så lyckliga att slippa Daesh, säger hon.

Andra människor berättar skräckhistorier om livet under IS-styret. Bland annat om att mat och andra nödvändigheter var så dyra att bara de som tog värvning hos IS, och därmed fick betalt, hade råd att äta ordentligt. Andra fick svälta.

Skolböckerna brändes

18-årige Rada al-Sayyad berättar hur IS tvingade honom och andra unga att sluta i skolan och hur man brände skolböckerna. All icke-religiös undervisning förbjöds.

Khalaf al-Moussa, en arktitekt från staden Quana al-Thatani strax öster om Manbij, vittnar om ett system med böter och hur den som opponerade sig kunde få munnen igensydd. Alternativt bli halshuggen och upphängd i ett träd.

Korruption

Trots försäkringarna om motsatsen verkar korruptionen ha varit omfattande under IS-stryret. När Khalaf al-Moussa undrade om varför det aldrig fanns någon elström, svarade IS-ledningen med en motfråga: ”Hade Profeten Mohammed någon elektricitet?”

– Jag tänkte för mig själv att Profeten knappast hade lyxbilar eller vapen att skrämma folk med heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet