Visenter i Bialowiezaskogen. Foto: TT

Nu startar avverkningen i Europas äldsta skog

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester startar nu avverkningen i Bialowiezaskogen i östra Polen. En av de sista kvarvarande urskogarna på den europeiska kontinenten.

Varken tiotals år av starkt folkligt motstånd eller det faktum att Bialowieza till stora delar är en nationalpark har lyckats hejda avverkningsplanerna. Det har inte heller hjälpt att skogen är med på Unescos världsarvslista. Drygt 180.000 kubikmeter skog ska huggas ned, och i dag inleddes arbetet.

Rest av europeisk urskog

Bielowieza-skogen sträcker sig från östra Polen in i Vitryssland och är den sista kvarvarande av de jättelika blandskogar som tidigare täckte stora delar av det Europeiska låglandet. I skogen finns många unika arter, och det är därför delar av den listats som biosfär-reservat av FN-organet Unesco.

Men alla delar av skogen har inte samma starka skydd, och det är där träden nu ska sågas ned.

– Operationen började i dag, sade Konrad Tomaszewski, chef för Polens skogsvårdsmyndighet enligt the Guardian.

Krig mot skalbaggar

Syftet med massaverkningen är, enligt myndigheten, att hindra skogen från att förstöras av barkborrar. Myndigheterna anser att många träd nu blivit så skadade av skadeinsekternas angrepp att de riskerar att rasa över vandringstigar och skada turister och andra som besöker skogen.

Argument som miljöaktivisterna inom polska Greenpeace inte ger mycket för. De menar att ett ekosystem som existerat i 10.000 år blir förstört om träden huggs ned

– Barkborrarna är ett naturligt inslag som alltid funnits, och hittills har skogen lyckats överleva , säger aktivisten Katarzyna Jagiello.

– Vi uppmanar  EU-kommissionen att ingripa och ändra den polska regeringens beslut att förstöra Bialowieza-skogen för alltid.

Massivt däggdjur

I skogen växer bland annat granar, ekar och askar i kollosalformat, helt opåverkade av mänskligt skogsbruk. Bielowieza är dessutom hemvist för omkring 20.000 djurarter. Mest spektakulär är kanske visenten, den europeiska bisonoxen, som är det största landlevande däggdjuret i Europa.

Arten utrotades i samband med första världskriget men återinfördes på 1930-talet. Bland annat med djur som hämtades från Skansen i Stockholm.

Utökad avverkning

Trots protesterna har avverkningarna nu inletts i trakten av staden Hajnowka nära gränsen mot Vitryssland. Diskussionerna kring avverkningen har pått under många år, men att Polens nya konservativa regering valt att öka den från 40.000 till 180.000 kubikmeter, har knappast gjort upprördheten mindre.

Skogsvårdsmyndigheten försäkrar dock att den del av skogen som ligger i nationalparken skonas. Dessutom kommer vissa skogspartier undantas från kalhuggningen. Tanken är att de ska fungera som referensområden där skogens träd får utkämpa striden mot barkborrarna själva. Utan mänsklig inblandning.

Fakta: Bialowiezaskogen

  • Ligger i östra Polen och västra Vitryssland och är 150.000 hektar stor. Den är den sista resen av den jättelika skog som en gång täckte hela det europeiska låglandet.
  • Skogen har använts av den ryske tsaren och andra kungligheter som jaktpark, och det är därför den aldrig avverkats som i resten av centraleuropa.
  • Är sedan 1979 upptagen på FN-organet Unescos världsarvslista som biosfär-reservat. Den biologiska mångfalden är unik för Europa, där lever 59 däggdjursarter, 250 fågelarter och 12.000 arter av ryggradslösa djur.
  • Den vitryska delen är skyddad som nationalpark medan den på den Polska sidan har varierande skydd. De har hotats av avverkning ända sedan 1990-talet.
  • Har gett namn åt 1991 års Belavezjaavtal, som markerade Sovjetunionens upplösning och bildandet av Oberoende staters samvälde OSS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.