Nu tar spansk tillväxt fart

Publicerad

Den spanska ekonomin växte i den högsta takten på sju år under första kvartalet 2015, enligt färska siffror från Madrid. Jämfört med samma kvartal i fjol låg tillväxten på 2,7 procent.

En tidigare preliminär beräkning av tillväxten under kvartalet låg på 2,6 procent. Den spanska ekonomin får draghjälp av lägre oljepriser, stimulanser från Europeiska centralbanken (ECB) och en svagare euro, som ökar konkurrenskraften för landets exportsektor.

Konsumentförtroendet i Spanien har också lyft efter åren av ekonomisk kris. Detaljhandeln i april ökade med 4 procent, vilket innebär nionde månaden i rad med ökad detaljhandel.

Fortsatt hög arbetslöshet

Många spanska hushåll brottas dock fortfarande med stora problem i sviterna av krisåren, med en arbetslöshet nära 24 procent.

Trots medvind i ekonomin åkte det konservativa regeringspartiet Partido Popular (PP) på ett rejält bakslag i de spanska lokala och regionala valen förra helgen. PP förlorade 2,5 miljoner väljare jämfört med motsvarande val för fyra år sedan och fick det lägsta väljarstödet på 20 år.

PP kommer därmed förlora makten i många kommuner i landet. Valens resultat anses även visa att det kommer bli svårt för premiärminister Mariano Rajoy att få förnyat mandat i det nationella spanska val som ska äga rum mot slutet av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.