USA:s president Donald Trump Foto: TT

USA: Underrättelseutskottet erkänner att information om Trump samlats in

Uppdaterad
Publicerad

Underrättelsetjänster har fångat upp kommunikation mellan personer i Donald Trumps övergångsteam i samband med övervakning av utländska företrädare. Det säger ordföranden i representanthusets underrättelseutskott.

Trump beskriver uttalandet som något av en upprättelse.

– Vid flera tillfällen har underrättelsetjänstvärlden utan avsikt samlat information om amerikanska medborgare involverade i arbetet inför Trumps tillträde, säger republikanen Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, enligt The New York Times.

Det ska handla om så kallad överskottsinformation vid övervakning av utländska företrädare.

Trump och Ryssland

– Det ser ut att handla om helt lagligt insamlade utrikesunderrättelser, säger Nunes enligt CNN.

Spreds inom underättelsetjänsten

Enligt Nunes förekommer omaskerade namn på Trump-medarbetare i det material om informationsinsamlingen han tagit del av. Han hävdar också att information om den kommunikation som fångats in har spridits brett inom underättelsetjänsten.

– Jag är faktiskt bestört, säger han vid en presskonferens enligt CNN.

Nunes säger också att Donald Trumps privata kommunikation skulle kunna ha fångats upp av underrättelsetjänster, men att han inte är säker på detta, skriver flera amerikanska medier.

Donald Trump sade på onsdagen att Nunes uttalande är något av en upprättelse.

Den övervakning som Nunes hänvisar till har enligt honom inte några kopplingar till Ryssland eller utredningen av ryska aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet