Analys: Bo Inge Andersson: Ny fas i kriget – marktrupper följer upp ryska flygattacker

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vi kan nu se de första tecknen på att den ryska militäroffensiven i Syrien har börjat kombinera angrepp från luften med attacker på marken. Det ser alltså ut som om Ryssland inleder en ny fas i sitt krig i Syrien.

Det är det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, baserat i London, som meddelar detta. Observatoriet har ett nätverk av rapportörer inne i Syrien och dess rapporter om vad som händer har visat sig pålitliga.

Man kan säga att Ryssland och dess allierade därmed följer regelboken, på det sättet att det anses att enbart flygattacker inte hjälper mot en motståndare.

Syrienkriget

”Bombar inte IS”

Men samtidigt kritiseras Ryssland ihärdigt av företrädare för den USA-ledda alliansen som också bombar i Syrien.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu sade på onsdagen att av de 57 flyganfall som Ryssland genomfört har bara två varit riktade mot IS-mål.

Det handlar alltså om anklagelser att Ryssland inte prioriterar att bomba ställningar som tillhör terroristorganisationen Islamiska staten, IS. Istället attackeras grupper som bekämpar Syriens diktator Bashar al-Assad (och IS).

Men senare på onsdagen sade den ryske försvarsministern uttryckligen att ryska krigsfartyg avfyrat 26 missiler mot mål som har med IS och al-Qaida (Nusra-fronten) att göra. Hur många som just var riktade mot IS-mål var dock okänt på onsdagseftermiddagen.

Det var robotar från ryska fartyg i Kaspiska havet. Även detta kan ses som en ny fas i kriget. Hittills har Ryssland bara deltagit i striderna från luften.

Det som skett idag är att Ryssland samordnat sina attacker med den syriska armén, som efter flygangreppen fortsatt striderna på marken.

Hjälp från Iran och Libanon?

Det handlar om en våg av flygattacker i provinserna Hama och Idlib i nordvästra Syrien. I Idlib har en del rebellgrupper ingått ett taktiskt förbund med Nusra-fronten, som är al-Qaidas filial i Syrien.

Enligt uppgifter tidigare från nyhetsbyrån Reuters skulle sådana kombinerade flyg- och markoffensiver även utföras med hjälp av milistrupper från Iran (som dock förnekar detta) och från det libanesiska Hizbollah.

Om de har varit med i dagens attacker är inte känt. Men det är tydligt att Ryssland har en plan som handlar om att göra vad USA inte har lyckats med i Syrien.

USA-alliansen bombar IS-mål i Syrien, men det finns inga marktrupper – förutom i de kurdiska områdena – som sedan kan rycka in och följa upp dessa attacker. Men det kan alltså Ryssland nu visa upp.

Pinsam historia

Ryssland har tidigare hånat USA-alliansen för ineffektivitet. Även USA har planer på att följa upp flygattacker med marktrupper – men man har mycket stora problem att hitta rebeller som man litar på. Att sätta in amerikanska marktrupper är däremot uteslutet för president Obama.

Ryssland har sagt att man inte tänker sätta in egna marktrupper, men däremot har det antytts att frivilliga ryska soldater skulle kunna slåss i Syrien. Även i Ukraina säger Ryssland att ryska soldater som kämpar i östra Ukraina är frivilliga.

USA har ett stort utbildningsprogram på 500 miljoner dollar för att utbilda och beväpna rebeller. Men det har hittills bara medfört att det finns en handfull pålitliga rebellsoldater. Det är en pinsam historia för Obama-administrationen.

Orsaken är alltså att de flesta rebellgrupper är för extrema för USA. Däremot kan Ryssland stötta sig på den nu ganska nedkörda syriska armén plus al-Assads allierade Iran och Hizbollah.

Oklart mål

Det är oklart vilket långsiktigt mål Ryssland har med sin insats i Syrien. Än så länge ser det bara ut som om det handlar om att bekämpa al-Assads fiender. IS verkar komma i andra hand.

Så som Ryssland agerat hittills verkar det viktigaste vara att befästa och utvidga de områden i Syrien som al-Assad behärskar och som är viktigast för honom, nämligen området runt huvudstaden Damaskus och de nordvästra provinserna, där IS inte finns.

Frågan är om Ryssland först tänker säkra al-Assads ställning för att sedan ta itu med IS. Det vet vi än så länge inget om.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet