Ny finansminister i Sydafrika utsedd

Publicerad

Malusi Gigaba har utsetts till ny finansminister i Sydafrika. Han ersätter Pravin Gordhan, enligt tv-kanalen ENCA. Maktkampen mellan Sydafrikas president Jacob Zuma och den avgående finansministern Pravin Gordhan kan sluta med att båda avgår.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Zuma funderat på en uppgörelse där Gordhan lämnar makten omedelbart, i utbyte mot att presidenten lovar att avgå nästa år. Den snart 75-årige Zuma har en mandatperiod som löper till 2019.

Grälet har utlöst marknadsturbulens i landet, särskilt sedan Gordhan häromdagen beordrades att avbryta en resa där han skulle ha träffat långivare i London och New York.

Den snart 68-årige Gordhan ses som en symbol för stabilitet i Sydafrika, i övrigt präglat av svag tillväxt, hot om sänkt kreditbetyg och tecken på en kris inom regeringspartiet ANC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.