Syriska flyktingar som väntar vid gränsen till Turkiet. Foto: TT

Ny våg av flyktingar vid Turkiets gräns

Uppdaterad
Publicerad

De syriska regeringstruppernas offensiv mot staden Aleppo har lett till att nära 15.000 människor nu befinner sig vid den turkiska gränsen, enligt uppgifter från FN. Samtidigt varnar den turkiske premiärministern för att ytterligare 70.000 flyktingar kan vara på väg till Turkiet från den belägrade staden.

Efter en vecka av det mest intensiva bombardemanget hittills mot Aleppo under det fem år långa kriget i Syrien hävdar oppositionskällor att man håller på att förlora greppet om staden och att regeringstrogna styrkor nu kontrollerar stora delar av dess norra områden, enligt The Guardian.

Vid angreppet mot Aleppo har den syriska armén fått hjälp av ryskt stridsflyg i syfte att ringa in de rebeller som kontrollerat de östra delarna av staden sedan sommaren 2012.

Syrienkriget

70.000 flyktingar

Den pågående offensiven och de allt mer intensifierade ryska flygbombningarna av Aleppo riskerar nu även att utlösa en ny flyktingvåg, enligt den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu, som under gårdagen talade vid en givarkonferens i London.

Enligt den turkiske premiärministern beräknas 70.000 syriska flyktingar vara på väg till Turkiet från den belägrade staden, som sades befinna sig i ”svältens grepp”.

15.000 samlade vid gränsövergång

Offensiven mot Aleppo har redan lett till att tiotusentals syrier flytt från staden och begett sig till den turkiska gränsen, och nära 15.000 människor befinner sig för närvarande vid gränsövergången Bab al-Salam i hopp om att ta sig in i Turkiet, enligt FN.

Enligt uppgifterna från FN ska gränsen mot Turkiet vara stängd för civila, men man hävdar samtidigt att människor i akut behov av vård har behandlats på sjukhus i Turkiet.

Under offensiven i januari har minst 13 flygattacker mot sjukvårdsinrättningar inrapporterats och enligt turkiska myndigheter är det ännu oklart när gränsen kan öppnas.

Turkiet har tagit emot över 2,5 miljoner syriska flyktingar sedan kriget bröt ut 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet