Foto: TT

Ny grekisk regeringschef utnämnd

Uppdaterad
Publicerad

Greklands första kvinnliga premiärminister heter Vassiliki Thanou. Hon leder landet fram till nyval i september.

Ett val som Syrizaledaren Tsipras är favorittippad inför, trots att han tycks ha gjort en kovändning om kravet på skuldnedskrivning.

Thanou är Högsta domstolens ordförande och kommer att leda en övergångsregering som har makten fram till att nyval hålls den 20 september, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Greklands presidentkansli. Regeringen kommer inte att fatta några beslut utan endast sköta den dagliga verksamheten.

Konstitutionen har följts

Beslutet att tillsätta Thanou kom på torsdagseftermiddagen efter att deadline gått ut för det vänsterpopulistiska partiet Folklig enighet att bilda regering. De misslyckades, men partiet försvarade sitt försök.

– Nu kan vi gå till val med känslan av att ha agerat i enlighet med konstitutionen, säger Folklig enighets partiledare Panagiotis Lafazanis till Greklands president Prokopis Pavlopoulos.

För presidenten återstod en sista koll med partierna för att se om en koalition kunde bildas, det gick inte och enligt Reuters förväntas nyval utlysas på fredag.

Majoritet för reformer

Chefen för euroländernas stödfond ESM, Klaus Regling, säger på en presskonferens att ett nyval skulle skapa viss osäkerhet men att han är övertygad om att reformerna som Grekland lovat kommer att hållas, eftersom att en majoritet i det grekiska parlamentet har ställt sig bakom dem.

Regling säger också att det finns utrymme för att diskutera löptiden på lånen och möjligheten att skjuta upp räntebetalningar, däremot är skuldnedskrivningar inte aktuellt.

Syrizaledaren Alexis Tsipras, som avgick som premiärminister förra veckan, gick i januari till val på att landets skulder skulle skrivas ned. Han verkar nu ha gjort en kovändning. I en intervju med den grekiska TV-kanalen Alpha TV säger han sig vara positiv till längre löptider och lägre räntor men nämner ingenting om skuldnedskrivningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.