Ny gröda ger rekordskörd av opium

Publicerad

Ett nytt mystiskt utsäde väntas ge rekordskördar av opium i Afghanistan i år. Landet står redan för runt 90 procent av världens opiumproduktion – som även utgör en av talibanernas viktigaste inkomstkällor.

– Det här är en jätteskörd. Den kommer att kunna försörja min familj i mer än ett år, säger Ghulam Hassan till The Independents reporter, medan han blickar ut över frökapslarna från vallmoblommorna.

Hans situation illustrerar svårigheterna med att stoppa odlingen av det opium som utgör råvaran till det mesta av världens heroin. Förra året försökte Hassan odla vanliga grödor. Skörden blev god, men att sälja den visade sig svårare.

– På grund av hotet från talibaner ville inte lastbilschaufförerna köra grödorna till de stora marknaderna. Därför ruttnade det mesta av skörden och jag stod där med skulder på 4 000 dollar, säger Hassam.

Mot nytt rekord

Förutom en avkastning som är mer än tio gånger bättre än från vanliga grödor, så ger opium även beskydd av talibanerna, som uppges få runt 40 procent av sina intäkter från hanteringen.

– Opium är en väldigt lönsam gröda, som kräver relativt liten arbetsinsats. Därför kan du inte övertyga en ekonomiskt tänkande bonde som odlar opium att i stället odla vete, säger Saeed Parto, chef för tankesmedjan Appro i huvudstaden Kabul, till TT.

Försök har gjorts med att få bönder att odla saffran i stället, som också ger god avkastning, men problem uppstod när marknadspriserna sjönk. Dessutom blev bönder som gick över till saffran trakasserade av talibaner, berättar Saeed Parto.

– På många sätt är slaget redan förlorat. Även om regeringen skulle vilja prioritera kampen mot opium så är det omöjligt just nu, med tanke på säkerhetsläget och allt annat som händer i Afghanistan.

”Hot mot oss alla”

I år har myndigheterna upptäckt att bönder fått tillgång till ett nytt utsäde, som växer snabbare, behöver mindre vatten och ger uppemot dubbelt så stora skördar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det här utgör ett hot mot oss alla, säger Gul Mohammad Shukran, chef för narkotikabekämpningen i Kandahar.

Han säger att fröerna levererats av de narkotikahandlare som vanligtvis förser bönderna med utsäde, men hur de fått tag på den nya grödan är okänt.

Plöjer upp fälten

I Helmandprovinsen har översten Mohamed Abdali ansvaret för att bekämpa opiumproduktionen. Med en styrka på 80 personer försöker de kartlägga odlingarna – och förstöra dem.

– Vi har bara en kort period på en och en halv månad på oss att förstöra skörden, säger han till The Independent.

Efter att ha sökt igenom fälten efter landminor, under överinseende av beväpnade vakter, plöjer de upp dem.

– Jag vet att jag förstör någons möjlighet att försörja sig. Men skörden skulle ha förstört så många andra familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.