Nya kinesiska ministrar utsedda

Uppdaterad
Publicerad

Kinas förre Japanambassadör, 59-årige Wang Yi, har utsetts till ny utrikesminister, meddelar folkkongressen i Peking. Wang Yi, som nu har hand om Kinas relationer med Taiwan, ersätter Yang Jiechi på posten.

Utnämningen av Wang sker i en tid av ökad spänning mellan Kina och Japan över en ögrupp i östkinesiska havet, som båda länderna gör anspråk på. Efter sina år i Tokyo uppges Wang tala japanska, vilket kan underlätta förhandlingar.

Samtidigt utsågs Lou Jiwei till finansminister och Gao Hucheng till handelsminister för världens näst största ekonomi. Lou har tidigare varit chef för en förvaltningsfond och Gao var vice handelsminister. Chefen för Kinas centralbank Zhou Xiaochuan får fortsätta på sitt jobb, som allt mer kommit att handla om ekonomiska reformer, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Japan i konflikt om öar

Mer i ämnet