Foto: AFP

Ny kritik mot Ungern: ”Flyktingar behandlas som djur”

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har återigen hamnat i blåsväder för hur de behandlar flyktingar som tagit sig in i landet. En video som filmats av en hjälparbetare visar hur människor i Ungerns största flyktingläger ges mat. – Det var som när inhägnade djur matas, säger Alexander Spritzendorfer, vars fru filmade händelsen.

Många har redan sett och upprörts över bilderna som tagits i det ungerska Roszke-lägret på gränsen mot Serbien.  En österrikisk volontärarbetare filmade i smyg när 150 hungriga flyktingar skulle ges mat av ungerska poliser. Smörgåspaket slängs ut i folksamlingen. Och händelsen jämförs nu med inhägnade djur som matas. 

Filmade i smyg

De ungerska poliserna bär hjälmar och munskydd. Och flyktingar sträcker sig i luften för att försöka fånga maten som slängs mot dem. Alexander Spritzendorfer från Österrike hade rest till lägret tillsammans med sin fru Michaela för att skänka mat, kläder och medicin. När de såg hur flyktingfamiljerna behandlades valde de att filma händelsen i smyg. 

Alexander Spritzendorfer jämför i en intervju med nyhetsbyrån AFP behandlingen med Guantanamolägret på Kuba. Men är samtidigt imponerad över flyktingarnas lugn.

– Det var inhumant och det är väldigt talande för dessa flyktingar att de inte slogs om maten, trots att de så uppenbart var väldigt hungriga, säger han.

Videon från Roszke-lägret laddades upp på YouTube i går kväll och har fått stor spridning i sociala medier.

FN har kritiserat lägret

FN:s flyktingorgan kritiserade förhållandena på Roszke-lägret tidigare i veckan samtidigt som Ungerns hårda linje mot flyktingar har mött upprörda känslor i flera EU-länder.

Samtidigt säger Ungerns premiärminister Viktor Orban i dag att flyktingarna i landet gjort uppror mot myndigheterna genom att ockupera tågstationer och vägra registrering. Orban säger också att polisen kommer att ta krafttag mot flyktingarna nästa vecka. Då träder en tuffare flyktinglagstiftning i kraft och de som tar sig in i landet illegalt kommer att gripas.

– Med tanke på att vi står inför ett uppror från de illegala flyktingarna anser jag att polisen har gjort ett enastående jobb utan att använda våld, säger Orban.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.