Alena Gutiérrez kandiderar till kongressen inför valet på söndagen. Foto: TT & Sara Murillo Cortes

Ny lag i Chile ger kvinnorna en större plats i politiken

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går Chile till val för att välja president och parlamentsledamöter. En ny lag gör att minst 40 procent av kandidaterna på partiernas listor måste vara kvinnor. Och en ny generation unga kvinnor är nu på väg in i politiken.

Det är sista kampanjdagen i Chile och Alena Gutiérrez som kandiderar till kongressen för den nya vänsteralliansen Frente Amplio delar ut flygblad på marknaden i San Bernardo, en förort till huvudstaden Santiago. Med sina 24 år är Alena yngst i valet.

Ny generation i politiken

– Den största utmaningen är att övertyga de chilenare som är besvikna på politiken och arga på politikerna. Tyvärr stöter vi på många som säger “alla är likadana, alla är tjuvar”. Och det måste vi kämpa mot, säger Alena.

Och hon kampanjar i motvind – miljardären Sebastián Piñera är favorit till presidentposten och hennes valdistrikt San Bernardo lutar åt höger.

Alena tillhör en ny generation chilenare som är födda efter diktaturen. Många deltog i de stora studentprotester som 2011 skakade Chile. De är inte präglade av Pinochet-årens rädsla och undantagstillstånd men ofta skeptiska till partipolitiken.

Ungdomar röstar inte

Opinionsundersökningarna pekar på ett rekordlågt valdeltagande och Alena berättar att ungdomarna är de som röstar allra minst.

– Jag försöker säga till andra ungdomar att politiken inte är något abstrakt “däruppe i kongressen” utan något som ständigt påverkar deras vardagsliv.

Under Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet har en ny lag trätt i kraft som kräver att minst 40 procent av kandidaterna på partiernas listor är kvinnor. Och för Alena är det ett bevis på hur kvinnans roll i samhället förändrats under hennes livstid.

“Chock för machosamhället”

– Framförallt så har vi haft en kvinnlig president vilket blev en stor chock för det här machosamhället, säger Alena.

Flygblagsutdelningen på marknaden i San Bernardo går mot sitt slut. En kvinna i 60-års åldern som heter Edith kommer fram för att ge Alena Gutiérrez några uppmuntrande ord:

– Det är väldigt bra att kvinnorna i Chile nu tar plats i politiken. När jag var ung var kvinnorna inte så politiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.