Arkivbild. Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades i Mali för över fyra år sedan. Foto: Arkiv

Ny medling om kidnappad svensk

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en video har släppts med den kidnappade Johan Gustafsson, som hålls fången av en extremistgrupp i Mali

Nu inleds åter förhandlingar om ett eventuellt frigivande.

I veckan ska den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) träffa företrädare för den terrorrörelse som håller Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan gisslan.

Samtidigt uppges en ny video ha släppts med Gustafsson och McGowan, enligt organisationen Site som öververkar extremister på nätet.

Svensk man kidnappad i Mali

Men tiden är knapp för att enas om en frigivning.

– Om de inte kan acceptera en överenskommelse är förhandlingarna över från vår sida, säger Imtiaz Sooliman, ordförande i GOTG, till TT.

Organisationen har varit i Mali flera gånger för att medla med terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Men jihadisterna krav har hittills varit omöjliga att möta, enligt Imtiaz Sooliman.

– Vi har ingen möjlighet att betala en stor lösesumma. Och som organisation har vi ingen möjlighet att utväxla fångar.

GOTG har tidigare förhandlat i gisslansituationer med bland andra al-Qaida i Jemen och med somaliska pirater. Imtiaz Sooliman hoppas fortfarande kunna enas med Aqim om en frigivning.

Det var den 25 november 2011 som Johan Gustafsson, Stephen McGowan och ytterligare en man fördes bort av beväpnade män i Timbuktu.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om en ny video. Johan Gustafssons familj i Värnamo säger sig inte känna till att en ny video har släppts.

– Vi har inte fått veta något om någon video, säger pappa Göran Gustafsson till Värnamo Nyheter under söndagen.

Fakta: Kidnappad i över fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, sydafrikanen Stephen McGowan, en nederländare och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl direkt.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna, sannolikt tillhörande al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet