Foto: TT

Ny metod ska stoppa zika-spridning

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder testar att sprida myggor som smittats med en bakterie för att stoppa zikaepidemin, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Tidigare har man försökt att bespruta myggen med gift, men det verkar enligt Världshälsoorganisationen WHO göra dem resistenta.

Myggorna som infekteras med wolbachiabakterier blir inte sjuka, men sjukdomsvirus slutar föröka sig i myggens kroppar och de för inte längre över smitta till människor.

Även andra sjukdomar

Det gäller även för denguefeber som är besläktad med zika och verkar vara effektivt för gula febern och chikungunya. När de smittade myggen parar sig ärver avkomman smittan.

Försöken med wolbachiabakterier har pågått sedan i vintras. De smittade myggen har spritts i Australien, Vietnam, Indonesien, Colombia, Brasilien, Kina och USA.

Förutom metoden med bakterier rekommenderar WHO också att släppa ut genförändrade hannar, vilket leder till att larverna blir defekta.

Länge i Afrika

Zika-viruset har länge funnits i Afrika, men har under senare tid spridit sig snabbt i framför allt Latinamerika men även andra delar av världen.

Omkring 80 procent av alla infektioner resulterar inte i några symptom för de drabbade, men viruset kan medföra allvarliga fosterskador. Tusentals fall av så kalla mikrocefali, som orsakar att barn föds med onormalt små hjärnor vilket ofta ger svåra handikapp, har inträffat i främst Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.