Ny misstänkt robot från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat en robot som landade i Japanska sjön, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.

”Klockan 06.42 i dag avfyrade Nordkorea en ballistisk robot från (den östliga kuststaden) Simpo in i Japanska sjön”, skriver departementet i ett uttalande.

Roboten har flugit runt sex mil. Sydkorea och USA arbetar med att analysera flygbanan för att komma fram till vilken typ av robot det handlar om.

Nordkorea testar robotar

LÄS MER: Fyra nya robotar uppskjutna från Nordkorea

Amerikansk militär bekräftar att en medeldistansrobot har avfyrats men anser att den inte utgör något hot mot Nordamerika. Landet är ”fast beslutet” att samarbeta med Japan och Sydkorea för att ”upprätthålla säkerheten”.

Kritik för övning

I uttalandet från Sydkorea står det att ”militären håller ett vakande öga på Nordkoreas provokativa tilltag och upprätthåller en hög försvarsställning”.

Uppgifterna om den nya robotuppskjutningen kommer efter det att USA:s president Donald Trump sagt att USA är redo att ta itu med Nordkorea om inte Kina sätter press på sitt grannland.

LÄS MER: Nordkorea om nya robottesterna: Övade mot amerikanska baser

Nordkoreas utrikesdepartement kritiserade i måndags Washington både för de hårda uttalandena och för den pågående militärövningen med Sydkorea och Japan, som av Nordkorea ses som en övning för att invadera landet.

Förbud mot test

Det ”vårdslösa agerandet” driver den spända situationen på den koreanska halvön ”till randen av ett krig”, sade en talesman för departementet, rapporterade Nordkoreas regimtrogna nyhetsbyrå KCNA.

Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping kommer att mötas för första gången den här veckan i Florida, USA. Den ökade spänningen på koreanska halvön kommer att vara ett av samtalsämnena.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet