Sushil Koirala Foto: TT

Ny premiärminister kan ge lösning i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Veteranpolitikern Sushil Koirala har utsetts till ny premiärminister i Nepal. Därmed ökar förhoppningarna om att det långvariga politiska dödläget i landet har brutits.

Koirala leder Nepalesiska kongresspartiet som länge har dominerats av hans släkt. Tre släktingar har tidigare varit premiärministrar. Bland dem finns Girija Prasad Koirala som var regeringschef i fyra omgångar och tillförordnad statschef under övergången från monarki till republik 2007-2008.

Sushil Koirala har tillbringat tre år i fängelse – dömd för inblandning i en flygplanskapning som Girija Prasad Koirala låg bakom på 1970-talet. Kapningen var politiskt motiverad; syftet var att komma över pengar till ett väpnat uppror mot kungamakten.

Nepalesiska kongresspartiet blev störst i valet i november. Under veckoslutet fick partiet löfte om stöd av valets tvåa, det marxist-leninistiska partiet UML. Exakt hur maktdelningen ska se ut är ännu inte klart. Maoisterna som vann valet 2008 står utanför den nya regeringen.

Valet gällde en konstituerande församling som ska skriva en ny författning men också fungera som parlament.

Politiskt kaos har rått i flera år i Nepal, som inte har haft något parlament sedan maj 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.