Konflikter över skogsaverkning i Amazonas leder till konflikter som utmynnar i dödsfall, menar Global Witness. Foto: TT

Ny rapport: 185 miljöaktivister dödades förra året

Uppdaterad
Publicerad

Förra året dödades i genomsnitt tre miljöaktivister per vecka. Det var det blodigaste året som den Londonbaserade intresseorganisationen Global Witness har dokumenterat. ”De ansvariga måste ställas till svars”, säger Ami Hedenborg på Amnesty.

Miljön har blivit ett nytt slagfält för mänskliga rättigheter. Gruvprojekt toppar listan över konflikter som utmynnar i dödsfall, men även boskapsuppfödning, vattenkraftsdammar, storskaliga jordbruksplantager och skogsavverkning resulterar i förlorade människoliv, menar Global Witness.

Stort mörkertal

Flest döda 2015 rapporterades i Brasilien följt av Filippinerna och Colombia. Totalt handlar det om 185 dokumenterade dödsfall av miljö- och landaktivister i 16 länder. Siffran är 59 procent högre jämfört med året innan och den högsta sedan mätningarna startade 2002, uppger Global Witness i sin rapport ”On Dangerous Ground”.

– En stor anledning till den stora ökningen av dödade är straffrihet, människor vet att de kan komma undan med de här brotten, säger Billy Kyte, kampanjledare vid Global Witness till nyhetsbyrån Reuters och fortsätter:

– I allt större grad är det så att samhällen som tar ställning hamnar i skottlinjen för företags privata väktare, statliga styrkor och en blomstrande marknad för lejda mördare.

Enligt organisationen finns det ett stort mörkertal.

– För varje dödsfall vi dokumenterar finns det många som inte rapporteras, säger Billy Kyte.

Ursprungsbefolkningar i skottlinjen

Allra farligast lever ursprungsbefolkningar. Hela 40 procent av dödsfallen 2015 omfattade personer i den gruppen.

Särskilt hårt drabbade var de ursprungsbefolkningar som kämpar för att skydda sin mark och försörjningsmöjligheter mot skogsavverkning i Amazonas liksom stammen Lumad i Filippinerna som protesterar mot gruvprojekt i regionen Mindanao.

En pådrivande orsak bakom våldet är att regeringar och företag inte erkänner ursprungsbefolkningarnas rättigheter, menar Global Witness.

”Ursprungsbefolkningar hamnar i konflikt med företag, ofta uppbackade av staten, som vill exploatera deras förfäders mark utan deras medgivande”, står det i rapporten.

”Fruktansvärda siffror”

Svenska Amnesty håller med om att straffrihet är ett av problemen.

”Det är fruktansvärda siffror, och precis som Global Witness själva konstaterar är straffrihet med all sannolikhet en av orsakerna till att de här brotten kan fortgå. De ansvariga måste ställas till svars, och utredningar göras kring var och en av de här människornas död”, skriver pressekreterare Ami Hedenborg i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Kathleen Mccaughey, sakkunnig om företagsansvar på svenska Amnesty, säger att dödsoffren ofta är utsatta människor som inte har makt att hävda sin rätt.

– När människor försöker skydda sin rätt och det finns starka ekonomiska intressen så tystas de. Ibland mördas de och så blir det ingen, eller en undermålig, utredning. Ingen ställs till svar. Vem som anlitar mördarna är svårt att bevisa eftersom det inte blir någon rättslig utredning, säger hon till SVT Nyheter.

De dödligaste länderna 2015

  1. Brasilien – 50 döda
  2. Filippinerna – 33 döda
  3. Colombia – 26 döda
  4. Peru – 12 döda
  5. Nicaragua – 12 döda
  6. Kongo-Kinshasa – 11 döda
  7. Guatemala – 10 döda
  8. Honduras – 8 döda
  9. Indien – 6 döda
  10. Mexiko – 4 döda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.