Ny regeringskoalition bekräftas i Ukraina och väntas bli ledd av Volodymyr Hrojsman, som inför regeringsbildningen är talman i Ukrainas parlament. Foto: TT

Ny regeringskoalition i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det har bildats en ny regeringskoalition med en majoritet av rösterna i Ukrainas parlament, uppger en vice talman för parlamentet.

Den nya koalitionen bygger på samma fundament som föregångaren: ett samarbete mellan president Petro Porosjenkos parti BPP och premiärminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkfronten.

Fyra oberoende parlamentsledamöter ska även stödja upplägget, vilket ger en knapp majoritet i parlamentet.

Krimkonflikten

Volodymyr Hrojsman, som inför regeringsbildningen är talman i Ukrainas parlament, väntas bli premiärminister i den nya regeringen. Hrojsman, som var vice premiärminister i en tidigare Jatsenjuk-ministär ses som en nära allierad till president Porosjenko.

Före detta konsult

Den tunga posten som finansminister, med uppdrag att förhandla fram nya utbetalningar av nödlån från IMF och även Sverige, går till Oleksandr Danyljuk, uppger flera parlamentskällor.

Danyljuk, före detta konsult på McKinsey & Company, är inför den väntade regeringsombildningen vice stabschef hos president Petro Porosjenko. Han ska enligt Financial Times ha spelat en viktig roll i Ukrainas samtal med långivare under krisen och även arbetat med flera tunga reformförslag.

Om uppgiften stämmer ersätter han ukrainsk-amerikanskan Natalie Jaresko, en av teknokratministrarna i den avgående regeringen.

En uppgörelse om så gott som alla ministerposter ska vara klar, enligt Dmytro Stolyartjuk, talesperson för Hrojsman. Därmed avfärdas ett rykte från sent i går kväll som sade att Hrojsman och Porosjenko hamnat på kollisionskurs om vissa ministerposter.

Hotet om nyval

Om den nya koalitionsregeringen godkänns kan hotet om nyval skjutas på framtiden, åtminstone till i höst eller våren 2017, enligt Oleg Ustenko, vd för Bleyzerstiftelsen i Kiev.

Igor Kohut, chef för tankesmedjan Byrå för lagstiftningsinitiativ i Kiev, räknar med att de flesta ministrar i Jatsenjuks regering petas.

– En tredjedel kanske får stanna, säger han.

Jatsenjuk, som redan i helgen flaggade för att han avgår, väntas framöver främst arbeta med att försöka återbygga förtroendet för Folkfronten bland besvikna ukrainska väljare.

– Han kommer nog försöka fokusera på nyvalet, säger Ustenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet