Arkivbild. TV-bilden uppges visa uppskjutningen av en medeldistansrobot. Foto: TT

Nordkorea avfyrade två robotar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat två medeldistansrobotar av en ny omtalad typ. Åtminstone en flög ut över havet 40 mil och landade i Japanska havet.

Först gjordes en uppskjutning från östkusten tidigt under onsdagsmorgonen lokal tid, och därefter ytterligare en två timmar senare.

Åtminstone den andra ska ha flugit 40 mil och landat i havet men det är oklart ännu om det ska beskrivas som lyckat eller misslyckat, och båda händelserna analyseras nu noggrant av bland annat Sydkorea, Japan och USA.

Båda försöken misstänks ha rört sig om en ny omtalad kraftfull ballistisk medeldistansrobot av typen Musudan som skulle kunna nå USA:s baser i Guam.

Första i havet

Den första avfyrningen skedde strax före klockan 06, lokal tid, enligt Sydkoreas försvarsdepartement. ”Den verkar ha misslyckats”, hette det först i ett uttalande.

Men senare kom uppgifter från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon om att det första testet trots allt lyckades och att också den roboten föll ned i havet.

Japanska och sydkoreanska källor uppgav i tisdags att Nordkorea förberedde att testskjuta en kraftfull ballistisk medeldistansrobot av typen Musudan från sin östkust, och länderna gjorde sin militär redo.

Misslyckats tidigare

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt att skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010.

Japans regering sade efter den första uppskjutningen att den strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Premiärminister Shintzo Abe säger att Nordkoreas robotuppskjutningar ”inte kan tolereras”.

Även USA fördömer starkt Nordkoreas robottester och kommer att ta upp frågan i FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.