Foto: TT

Räder mot terrormisstänkta i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer som misstänks för att ha planerat nya attacker har gripits i Bryssel efter husrannsakningar på omkring 40 platser runt om i Belgien, enligt åklagare. – Det är inte över, säger Belgiens inrikesminister.

Gripandena gjordes under fredagen och lördagen. Totalt har 40 personer förhörts efter polisräderna.

Enligt det belgiska public service-bolaget VTM ska de gripna ha planerat en attack i Bryssel i samband med att fans samlas för att titta på dagens EM-match mellan Belgien och Irland, som spelas i franska Bordeaux.

Terrorn i Bryssel

Inga vapen eller sprängmedel hittades vid räderna, enligt belgiska åklagare.

Samtidigt säger landets inrikesminister att operationen inte är över ännu.

IS-terrorister på väg till Europa

Säkerhetskällor uppger också att belgisk polis i veckan satts i beredskap efter att ha fått information om att en grupp IS-terrorister nyligen lämnat Syrien för att genomföra attacker i Belgien och Frankrike.

– Man ska ha avlyssnat de här personerna i ett par veckors tid, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten. 

Ökat skydd för politiker

På fredagen utökades också personskyddet kring den belgiske premiärministern samt flera andra ministrar och deras familjer, skriver franska Le Monde. Trots det har belgiska myndigheter inte höjt varningen för en terroristattack från nuvarande tre på en fyragradig skala.

Situationen är under kontroll, enligt den belgiske premiärministern Charles Michel.

– Vi vill fortsätta leva normalt, sade Michel under en presskonferens.

I mars dödades minst 32 personer och omkring 300 skadades i bombdåd på Bryssels internationella flygplats Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek.

Nytt gripande efter terrordåden i mars

Tidigare på lördagen rapporterades att en belgisk man gripits och åtalats för inblandning i terrordåden mot flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek i Bryssel.

Mannen misstänks för ”samröre med terrorgrupp, terrormord och försök till terrormord, som en förövare och medhjälpare”, uppger Belgiens federala åklagare på fredagskvällen.

Mannen var en av dem som befann sig i en lägenhet i Brysselkommunen Etterbeek, som tros ha använts som ett tillhåll inför tunnelbaneattacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet