Foto: TT

Trump i ny Twitter-attack – mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit något ansträngt mellan USA och Kina efter att tillträdande president Trump samtalade med Taiwans president. På söndagskvällen riktade Trump ny kritik mot Kina via Twitter.

– Frågade Kina oss om det var ok att skriva ned sin valuta (och göra det svårt för våra företag att konkurrera), sätta hög skatt på våra produkter som går in i deras land (när USA inte skattbelägger deras) eller att bygga ett massivt militärkomplex mitt i sydkinesiska havet. Jag tror inte det! skriver Donald Trump på Twitter.

Uttalandet kom bara timmar efter att Mike Pence försökt tona ner vikten av Trumps telefonsamtal med Taiwans president.

USA-val 2016

– Han fick ett artighetssamtal från den demokratiskt valda presidenten i Taiwan. Hon tog kontakt för att gratulera, som ledare runt om i världen har gjort. Han tog det samtalet, tog emot hennes gratulationer och lyckönskningar och det var det, sa Pence i ABC:s This week.

”Ett Kina”-politiken

Sedan 1979 har ingen sittande eller tillträdande president i USA samtalat med en taiwanesisk ledare. President Jimmy Carter bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan och erkände Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan, något som kallas för ”Ett Kina”-politiken och som är en viktig kugge i de två ländernas relation.

Tecken på bristande erfarenhet

Den statligt ägda kinesiska tidningen China Dailys ledarsida skrev ner betydelsen av Trumps samtal och menar att det snarare är ett tecken på den tillträdande presidentens bristande erfarenhet än ett tecken på hans kommande utrikespolitik.

När ABC:s reporter George Stephanopoulos frågade Mike Pence om ”ett Kina”-politiken kan förändras svarade den tillträdande vice-presidenten:

– Vi tar itu med det efter den 20 januari.

Det är datumet som Donald Trump svärs in som president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet