Ny turkisk attack mot mål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike uppmanar Turkiet att upphöra med sina attacker mot kurdiska mål i Syrien. Samtidigt hävdar al-Assadregimen att en misstänkt turkisk styrka tagit sig in över gränsen i norr.

En militär källa säger att bland annat artillerield använts mot kurdiska PYD, Demokratiska unionspartiet, runt staden Azas, och att Turkiet även svarat på eld från den syriska regimen mot en turkisk post i provinsen Hatay i södra Turkiet.

Minister: Etnisk rensning pågår

Andra kurdiska mål, däribland en flygbas, attackerades under lördagen och söndagen. ”PYD försöker genomföra en etnisk rensning genom att göra räder mot områden det finns ingen, eller liten, kurdisk befolkning, och jobbar för att avlägsna icke-kurdiska etniska inslag i dessa områden” säger den turkiska riksdagsledamoten Yasin Aktay till nyhetsbyrån Al Jazeera.

Syrienkriget

Han tror att PYD:s mål är att göra den syriska staden Aleppo omöjlig att leva i, eftersom efterföljden då blir att invånarna söker skydd i Turkiet.

Turkiet anser att de kurdiska krigarna är terrorister och har varnat dem för att utvidga sina positioner sedan början av konflikten 2011. USA håller dock inte med om att PYD ska vara terrorister.

Turkiska legosoldater

Den syriska regimen fördömer attackerna, enligt Syriens statliga nyhetsbyrå Sana, och uppmanar FN:s säkerhetsråd att stoppa ”den turkiska regimens brott”.

På söndagen uppgav Damaskus också, enligt Sana, att Turkiet förmodligen har skickat in markstyrkor i norra Syrien under helgen. I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver det syriska utrikesdepartementet att ett hundratal beväpnade män och 12 fordon utrustade med tunga vapen rört sig över gränsen från Turkiet mot området kring Azaz.

Enligt al-Assadregimen tros styrkan utgöras av turkisk militär och turkiska legosoldater, rapporterar Reuters.

Frankrike protesterar

Frankrike har nu lagt sig i och uppmanar Turkiet att sluta bomba de kurdiska fästena i Syrien, uppger nyhetsbyrån Reuters. ”Frankrike är oroligt över den försämrade situationen i området omkring Aleppo och norra Syrien. Vi kräver att bombningarna upphör, både regimens och dess allierades, och Turkiets i de kurdiska områdena” står det ett uttalande från det franska departementet.

I uttalandet underströks även att det är kampen mot terrorgruppen Islamiska staten som bör ligga i fokus.

Obama till Putin: Sluta bomba

Samtidigt uppmanar USA:s president Barack Obama Ryssland att sluta attackera den syriska oppositionen, skriver TT.

I ett telefonsamtal på söndagen med sin ryske kollega Vladimir Putin ska Obama, enligt ett uttalande från Vita huset, bland annat ha betonat att hjälpsändningar måste få komma fram till belägrade områden.

Även Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond uppmanar Ryssland att sluta bomba moderata rebeller.

– Det finns en man på den här planeten som kan stoppa inbördeskriget genom att ringa ett telefonsamtal, och det är herr Putin, säger han till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet