Ny turkisk protest mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland fortsätter sina flyganfall mot rebeller i Syrien. Men bara två av de totalt 57 flyganfallen har träffat IS-mål, hävdar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Resten av de ryska flygbombningarna har riktats mot oppositionsstyrkor som är de enda som strider mot den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i nordvästra Syrien, sade Davutoglu i samband med en skolinvigning i Istanbul som direktsändes av statlig tv.

Davutoglu sade även att han inte vill att konflikten i Syrien leder till en kris i relationen mellan Ryssland och Nato eller en dispyt mellan Ryssland och Turkiet.

Kränkte luftrum

Rysslands ambassadör har återigen varnats efter upprepade intrång i turkiskt luftrum, uppger landets utrikesdepartement. Samtidigt säger en talesperson för regeringspartiet att om kränkningarna fortsätter kommer Turkiet att se det som ett hot från Ryssland.

Ryska stridsflygplan kränkte Turkiets luftrum vid två tillfällen under helgen och i måndags blev turkiska plan, enligt landets armé, ”trakasserade” av en oidentifierad Mig-29.

Enligt uttalandet från utrikesdepartementet kan Turkiets regering tänka sig ett möte med företrädare för Rysslands militär i Ankara, i syfte att få stopp på kränkningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.