Det kurdiska YPG ingår i en ny anti-IS-allians Foto: AP/TT

Ny västvänlig allians ska bekämpa IS

Uppdaterad
Publicerad

Nu förenar sig några av de mest effektiva kampgrupperna mot IS i ett förbund som räknar med att få ökat stöd av USA. Grupperna anses ha en sammanlagd styrka på över 20.000 soldater.Problemet för USA kan bli att en av parterna misstänks för krigsbrott av Amnesty International.

De har redan kämpat tillsammans i flera månader i norr. Nu har de officiellt utropat en allians och de förväntar sig stöd från USA, som precis har ändrat sin politik när det gäller militärt stöd till syriska grupper.

Lyckades återerövra

Det handlar om de Kurdiska folkförsvarsenheterna (YPG) som bildats ur den turkisk-kurdiska separatiströrelsen PKK, som av till exempel EU kallas terroristisk.

Syrienkriget

YPG ses som den beväpnade grenen av det kurdiska partiet PYD (Demokratiska unionspartiet). Amnesty International har anklagat PYD för att ha tömt byar och städer i norra Syrien på sin befolkning.

Orterna hade dessförinnan varit i IS händer och bestraffades sedan kollektivt när de befriades. Amnesty menar att det kan röra sig om krigsbrott, där YPG är inblandat. YPG har tillbakavisat anklagelserna.

Misstänksamt

YPG:s styrka beräknas till 20.000 soldater. YPG samarbetar redan nu med USA, som ger flygunderstöd till YPG:s attacker på marken. YPG lyckades i somras att tillsammans med USA-alliansen återerövra den viktiga staden Kobani från IS.

Ett problem med YPG är att Turkiet ser misstänksamt på gruppen eftersom den är associerad med PKK som Turkiet nu bedriver ett krig mot.

Men USA anser att YPG kan utnyttjas även om man hittills hållit tillbaka vapenleveranser till gruppen.  Frågan är hur Amnestys rapport påverkar USA:s hållning till YPG.

Försvara sina byar

Den andra gruppen är Revolutionärernas armé. Det är en ”moderat” rebellgrupp från norra Syrien som tillhör den Fria Syriska armén, vilken också anses västorienterad. Antalet soldater anges till ”flera tusen”.

Den tredje gruppen är Den assyriska milisen, flera hundra syriska kristna  från norra Syrien som har beväpnat sig och slutit sig samman för att försvara sina byar.

Den innehåller alltså både arabiska, kurdiska och kristna grupper. Alliansen anser det är viktigt för ett framtida Syrien.

Första målet IS

– Eftersom dessa krafter är demokratiska och icke-religiösa som tror på en stor mångfald, hoppas vi att vi får stöd av USA-alliansen, säger en hög officer, Nasir Haj Mansour, i försvarsministeriet, den administration som YPG byggt upp i norra Syrien.

– Det aktuella målet är att konfrontera Daesh (annat namn för IS), det är den första fienden, men målet är att bygga också bygga ett demokratisk Syrien i framtiden.

Alliansen kallar sig Syriens demokratiska styrkor. Den är för ett mångkulturellt samhälle och den stödjer kvinnornas rättigheter. Den tar därmed avstånd från en del extrema grupper i Syrien som också kämpar mot IS.

Dyrt projekt läggs ner

Beskedet om den nya alliansen kommer kort efter att USA har meddelat att man ska öka sitt stöd till rebeller som slåss mot IS.

USA meddelade i fredags att man lägger ner det kostsamma projektet – på 500 miljoner dollar – att utomland utbilda syriska soldater som kan bekämpa IS. Dessa soldater skulle utses efter en sträng urvalsprincip för att USA-alliansen ska vara säker på att rebellerna är pålitliga och inte går över till extrema grupper.

Istället ska USA satsa på redan existerande grupper som kan anses pålitliga.

Utsatt läge

Den nya alliansen som har bildats hoppas nu på USA:s stöd när det gäller nya vapen. USA har länge tvekat lämna ut avancerade vapen eftersom man fruktar att de kan falla i fiendens händer.

Läget för den nybildade alliansen kan bli utsatt. Det är alltså trupper som ska bekämpa IS, men som dessutom är fientligt inställda till Syriens diktator Bashar al-Assad.

USA-alliansen beskyller nu Ryssland för att i sina bombningar i Syrien fokusera mer på al-Assad-motståndare än på IS. I den ryska alliansen kan man säga att iransk milis och milis från det libanesiska Hizbollah också ingår.

Att döma av ryska och syriska uttalanden skulle den nybildade alliansen riskera att få stämpeln terroristisk – och därmed bli utsatt för ryska flygattacker.

Drabba samman

Syriens demokratiska styrkor – den nya alliansen – kan alltså råka ut för ryska bombningar – om den inte får stöd av USA-alliansen. Men ett sådant stöd kan bara komma från luften.

Frågan är alltså hur USA-alliansen och den ryska alliansen ska undvika att drabba samman i luften om sina allierade på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet