Nya amerikanska flygangrepp mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären genomför nu flyganfall mot Hadithadammen i västra Irak. Syftet är att förhindra extremiströrelsen Islamiska staten (IS) från att inta den strategiskt viktiga platsen.

Vattenkraftverket vid Haditha, nordväst om Bagdad, är ett av Iraks största och viktigaste. Det har setts som ett av de strategiskt mest betydelsefulla objekten under IS framfart i området de senaste månaderna.

Angreppen ses som en markant eskalering av USA:s militära aktion i området, skriver Washington Post. Flygattackerna inleddes den 8 augusti, och den amerikanska fotografen James Foley blev enligt terrorgruppen IS mördad som en följd av den amerikanska närvaron.

Terroriströrelsen IS

Obama har sagt att han vill begränsa attackerna så att de bara syftar till att förhindra massakrar eller humanitära katastrofer. Enligt Washington Post är flygvapnets insatser ett sätt att vinna tid så att Pentagon kan planera ett bredare angreppssätt för att tackla IS framfart. Obama har sagt att en sådan insats helt är beroende av medverkan från Nato-allierade, irakiska och kurdiska styrkor.

Innan dagens attacker har USA utfört 133 flygangrepp mot IS, alla i norra Irak.

USA har även aviserat liknande flygattackerattacker i Syrien, men eftersom det skulle gynna al-Assad-regimen där är det mer känsligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet