Nya bilder visar terroristens flykt från flygplatsen i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Belgisk polis släppte under torsdagen nya bilder på den man i hatt som misstänks för terrordådet på Zaventems flygplats i Bryssel. Tillsammans med övervakningsbilderna redogör polisen för hur de tror att mannen lämnat flygplatsen samtidigt som hans två kumpaner sprängde sig själv till döds.

”Den ljusklädde mannen iförd fiskehatt lämnade byggnaden, han gick förbi framför hotellet Sheraton och svängde sedan åt höger via biluthyrningsfirman Avis parkering”

Så beskriver belgisk polis den misstänkte terroristens flykt ut från Zaventem, efter explosionerna några minuter före klockan 8.00 den 22 mars.

Terrorn i Bryssel

Tillsammans med ett klipp, som myndigheten publicerat på youtube, skriver man ingående om hur man tror att mannen avlägsnat sig från platsen samtidigt som Ibrahim El Bakroui och Najim Laachraoui sprängde sig själva inne i avgångshallen.

Hade en ännu kraftigare bomb med sig

Den överlevande terroristen, som alltså fortfarande jagas intensivt för sin inblandning i attacken på Zaventem, benämns som ”mannen i hatt” och ska ha haft en ännu kraftigare bomb med sig till flygplatsen – men sprängladdningen utlöstes aldrig.

Enligt den belgiska polisen tog sig mannen, efter att ha passerat parkeringsplatsen, vidare mot Leuvensesteenweg (N2) – vilket är den stor väg en bit från flygplatsen. När mannen i hatt nådde vägen hade det gått nästan 50 minuter efter det att explosionerna inne på flygplatsen ägde rum.

”Han var där klockan 8.50. Den misstänkte slängde av sig sin regnrock på vägen. Denna rock har ännu inte kunnat hittas” skriver polisen i sin beskrivning.

Fångades på bild i Schaarbeek

De nya uppgifterna från polisen tyder på att det nu finns en ganska klar bild över vad den jagade mannen i hatt gjort efter terrordåden.

Nästan en timme efter att ha observerats vid vägen Leuvensesteenweg fångas mannen på bild av en övervakningskamera i den Brysselförort där man sagt att terroristerna planerat sina attacker, konstaterar polisen.

”Han hade kavlat upp ärmarna på sin ljusa skjorta och gått till fots mot rondellen Generaal Meiserplein i Schaarbeek, där registrerades han på en övervakningskamera klockan 09.42” skriver den federala belgiska polismyndigheten i sin förklaring till youtubeklippet.

Övervakningsbilderna visar hur mannen alltså promenerat från attentatsplatsen ute på flygplatsen, och befunnit sig knappt två kilometer från Maelbeeks tunnelbanestation när den andra attacken ägde rum, den 22 mars. Polisen skriver vidare att den senaste bilden man har på vad som man säger är den jagade terroristen är från klockan 09.50 samma datum.

Söker efter mannens avslängda jacka

”Utredarna letar nu efter vittnen som kan ha sett den misstänkte efter det här klockslaget. De letar också efter regnjackan, den är ljus och har en luva med mörk rand på sig. Denna regnjacka är viktig för utredningen och kan innehålla viktiga spår”, skriver polisen.

Man tror att jackan ligger någonstans mellan flygplatsen Zaventem och vägen Leuvensesteenweg, och vädjar till alla som överhuvudtaget kan tänkas ha sett mannen någon gång under morgonen 22 mars att höra av sig.

Polisen hoppas att det finns personer som sett mannen efter det att han slängt av sig jackan. Bilder visar då hur han, fortfarande i kväll hatt, hade på sig en ljusblå skjorta med mörka lappar på armbågarna. Byxorna han bar under terrormorgonen i Bryssel var mörka.

Den belgiska polisen avslutar, i texten till youtubeklippet, med en vädjan till vittnen att höra av sig och att man lovar att vara diskreta. Mer än tre veckor efter självmordsdåden i Bryssel, där 32 personer dödades, går således jakten på misstänkta förövare vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet