Nya förhandlingar om Aceh i april

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen mellan Indonesien och separatiströrelsen Gam om Acehprovinsen avslutades i Finland i dag. Enligt medlaren, Finlands förre president Martti Ahtisaari, ska en tredje samtalsrunda hållas 12-17 april.

-Mötet har den här gången lett till framsteg, ur vårt perspektiv, säger Indonesiens informationsminister Sofyan Djalil till nyhetsbyrån AFP.

Gam (Rörelsen för ett fritt Aceh) har sagt sig acceptera att samtalen rör en ökad autonomi. Kraven på själv- ständighet har tonats ned vid förhand- lingsbordet, men finns kvar som mål.

-Jag tycker att samtalen verkligen har varit konstruktiva. Man kan säga att vi har gjort ett genombrott på så vis att vi har kunnat ställa frågor och få svar. Diskussionerna har genomförts på ett värdigt sätt. Jag är imponerad av hur båda parter har klarat av att handskas med frågorna, sade Ahtisaari.

Alla förhandlingar i Finland har gått via Ahtisaari och hans organisation. Parterna har varken haft direkt eller indirekta samtal med varandra, sade ex-presidenten, som samtidigt uppmanade båda sidor att vara återhållsamma i sina kommentarer efteråt.

-Om ni frågar mig hur länge jag tror att samtalen kommer att fortsätta så skulle jag säga att vi har första halvan av det här året på oss, kanske fram till och med juli. Det viktiga nu är att processen är i gång, sade Martti Ahtisaari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.