Nya gravar grävs fram i Bosnien

Publicerad

Den senaste månaden har kvarlevorna efter 24 människor grävts fram på floden Bosnas strand mellan städerna Maglaj och Doboj.

De häftiga översvämningarna på Balkan i maj rev upp både samhällen och gamla sår. I södra Bosnien har flera gravar kommit upp till ytan efter att flodvatten svept med sig jorden.

– De flesta offren hade händerna bundna bakom ryggen, medan flera av dem hade dödats genom ett skott i nacken från nära håll, säger Lejla Cengic, talesperson för Institutet för försvunna personer.

Översvämningar på Balkan

Kvarlevorna tros vara från muslimska män från staden Jablanica, dödade av serbiska styrkor i juni 1992, i början av kriget. DNA-identifiering återstår.

Skyfallen och översvämningarna i maj var de värsta som drabbat Balkan på över 100 år. Minst 77 människor dog i Serbien, Kroatien och Bosnien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet