Kejsartrollsländan kom till Sverige för sju år sedan. Den är en av nykomlingarna i ett allt varmare klimat. Foto: SVT

Nya insekter med ett varmare klimat

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en rad nya insektsarter de senaste årtiondena. En orsak tros vara det varmare klimatet. En unik genomgång SVT gjort visar att Sverige har blivit upp till två och en halv grader varmare de senaste 50 åren.

Många insekter har varit snabba att dra nytta av det varmare klimatet. I ett stort projekt med insektsfällor de senaste åren har forskare hittat 1.400 nya arter för Sverige. De allra flesta har alltid funnits här, anonyma småkryp som inte upptäckts, men många har säkert kommit hit med det varmare klimatet. Det tror Dave Karlsson, entomolog på Station Linné på Öland.

– Det blir ju några nya fjärilsarter, några nya skalbaggsarter. Vi har ju sett de stora spektakulära trollsländearterna. Så jag skulle nog ändå vilja påstå att det är lite mera nytt nu än vad det var för tjugo-trettio år sen.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Värmeälskande invandrare

Alldeles i närheten av forskningsstationen visar Dave Karlsson en av de värmeälskande invandrarna. I gräset bland ölandstoken finns getingspindlar. De är stora som getingar och har gulsvartrandig bakkropp. De är spektakulärt vackra, men helt ofarliga. De tog sig över till Skåne i början av 90-talet. Därifrån över till Öland, där de nu är ganska talrika, och nu har de till och med påträffats så långt norrut som Dalarna.

– Det borde verkligen vara klimatet. Jag kan inte se någon annan rimlig förklaring till det, säger Dave Karlsson.

Färdas med vinden

Även spindlar kan vara snabba att dra nytta av klimatförändringar trots att spindlar rör sig sakta. Vissa kan som små spinna en tråd som lyfter upp dom i vinden och blåser dem långa sträckor.

Fjärilar anpassar sig snabbt. Påfågelöga har dragit sig allt längre upp längs norrlandskusten. Kartfjärilen är inte längre en raritet i södra Sverige och färggranna videfuksar och stora skimmerfjärilar ses allt oftare.

Allt varmare de senaste 50 åren

I en unik statistikgenomgång av alla svenska väderstationer som SVT har gjort i samarbete med SMHI visar det sig att temperaturerna har stigit kraftigt de senaste 50 åren i Sverige. Det har blivit en till två och en halv grader varmare i hela landet.

Uppvärmningen har varit kraftigast i norra Sverige, men även de mätstationer som ligger närmast Öland visar stigande temperatur. Målilla har blivit 1,5 grad varmare mellan 1961 och 2011. I Karlshamn har årsmedeltemperaturen stigit 1,1 grad, medan Hoburgen på södra Gotland blivit hela 1,7 grader varmare. Här kan du se alla 37 mätstationer.

Kan bli skadedjur

En del av de nya insekterna kan betyda problem om det blir ännu varmare. Malariamyggor och fästingar kan sprida sjukdomar och andra kryp kan förstöra våra grödor.

– Det är många skadedjur som skulle kunna etablera sig här om temperaturen höjs. Det är just en sådan liten höjning som behövs, säger Dave Karlsson.

Kejsartrollsländan kom till Öland

Det var inte mer än sju år sedan som den vackert blågröna kejsartrollsländan sågs lägga ägg i Sverige för första gången. Det var i en damm strax söder om Färjestaden på Öland. Nu finns den decimeterlånga sländan över stora delar av södra Sverige.

– En trollsländeart som vid förra milleniet var okänd i Sverige. Det var något som trollsändefantasterna bara drömde om att få se här, säger Pav Johnsson, biolog på Ölands folkhögskola.

”Kluvna känslor”

Naturen har alltid förändrats, men nu går det allt fortare. Vissa arter slås ut och andra kommer till. Kejsartrollsländan från syd- och mellaneuropa är bara en av flera nya trollsländor som kommit hit de senaste åren.

– Det är klart att det är en konkurrens där vissa är vinnare och andra är förlorare. Men man kan inte påstå att man har sett någonting som tyder på att andra, redan etablerade trollsländearter, verkar vara direkt hotade av den, så är det inte, säger Pav Johnsson.

För insektsentusiasterna är de nya invandrarna förstås också spännande.

– Ja, det är ju det det är! Så det är kluvna känslor, säger Dave Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet