Nya rättegångar aktuella efter att FBI erkänt fel

Uppdaterad
Publicerad

George Perrot, dömd för att ha våldtagit en 78-årig kvinna, blir en av de första att söka ny rättegång sedan det framkommit att FBI använt felaktiga håranalyser som bevismaterial.

Perrot som var 17 år gammal när han greps 1985, hade tidigare dömts för bland annat inbrott och stöld. Efter långa förhör erkände han att han gjort inbrott hos två äldre kvinnor, men nekade till att ha våldtagit den ena av dem.

Ett hårstrå som hittades i den ena kvinnans säng användes som tung bevisning mot honom. Kvinnan har dock vägrat identifiera George Perrot som våldtäktsmannen. Det finns också andra frågetecken kring Perrots rättegång – åklagaren fick bland annat reprimander för att ha förfalskat hans namnteckning på ett exemplar av brottsbekännelsen i ett försök att få medbrottslingar att erkänna. Perrot fick två livstidsdomar.

Övervärderat hår som bevis

Nu har FBI erkänt att man övervärderat hårmatchning som bevisning i årtionde och en ny rättegång kan bli aktuell för George Perrot. Åklagaren säger dock att de biologiska bevisen är förstörda, något som sker regelbundet i domstolar på delstatsnivå. Åklagaren menar också att det finns andra bevis för Perrots skuld än det upphittade hårstrået.

Metoden att överbevisa anklagade som påstår sig vara oskyldiga genom att matcha hittade hårstrån med de anklagades hår har använts sedan 70-talet. FBI går nu igenom totalt 2.500 fall för att se hur ofta hårmatchning varit avgörande för domen. Hittills har man hittat 268 sådana fall och genomgången visar att felaktig bevisning förekommit i ca 90 procent av dem. De flesta var på delstatsnivå och i 32 av de 268 fallen dömdes den anklagade till dödsstraff.

Ingen forskning som stödjer metoden

Även livstidsdömde Timothy Scott Bridges väntas söka en omprövning. Också han dömdes på 1980-talet för våldtäkt på en äldre kvinna som aldrig identifierade honom. Han fälldes med hjälp av två hårstrån som hittades på platsen. Enligt experten som vittnade i rättegången fanns det bara en chans på 1.000 att de skulle komma från någon annan, men det finns ingen accepterad forskning som visar att hårstrån är unika för varje individ, skriver Wahington Post.

I dag analyserar FBI också DNA när hårstrån hittas, istället för att bara matcha dem med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.