Parterna skakar hand efter gårdagens förhandlingar. Foto: TT

Nya samtal mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Försöken att trappa ned spänningen på Koreahalvön fortsätter. Under morgonen har samtalen mellan högt uppsatta representanter från Nord- och Sydkorea i gränsbyn Panmunjon återupptagits.

– De båda sidorna har haft breda diskussioner om hur den uppkomna situationen ska lösas och hur relationerna mellan länderna på sikt ska kunna förbättras, sade en talesperson för Sydkoreas president efter mötet.

Nordkorea har hotat med fullskaligt krig om inte Sydkorea stänger av de jättelika högtalaranläggningar som sänder propaganda, popmusik och nyheter in till den slutna diktaturen i norr.

– Nordkorea vill stoppa sändningarna, medan Sydkorea inte kan göra det utan att få någonting tillbaka, säger professor Jeon Young-Sun vid Konkuk-universitetet i Seoul.

Förhandlingarna hålls i gränsbyn Panmunjon. Det var där som vapenstilleståndsavtalet mellan länderna undertecknades för drygt 60 år sedan. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska initiativet till mötet ha kommit från Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.