En IS-krigare poserar med terrororganisationens flagga i Fallujah i Irak. Foto: TT

Nya siffror: Över 33.000 döda i IS spår

Publicerad

Mellan 2002 och 2015 har Islamiska staten och deras allierade direkt eller indirekt dödat mer än 33.000 människor – och skadat ytterligare minst 41.000 i terrorattacker. Det visar en ny rapport från National Consortium for the Study of Terrorism and Response to Terrorism vid universitetet i Maryland, USA.

Enligt rapporten, som presenterades igår, är Islamiska staten och deras allierade ansvariga för mer än 4.900 terroristattacker mellan 2002 och 2015.

Det motsvarar 13 procent av alla terroristattacker i världen under perioden. Och då är attacker där de ansvariga inte är identifierade inte medräknade, vilket innebär att andelen attacker utförda av IS och deras allierade kan vara högre.

Terroriströrelsen IS

IS orsakat vart fjärde terroroffer

Islamiska staten och deras allierade är ansvariga för 26 procent av dödsoffren i alla terrorattacker i världen, visar rapporten. Majoriteten av de attackerna är utfärda av Islamiska staten själva. Siffrorna inkluderar grupper som fanns innan IS grundades, framför allt al-Qaida som tidigare sympatiserat med Islamiska staten.

Även andra grupper och individer som sympatiserar med IS ingår i statistiken; Boko Haram i Västafrika är en allierad terrorgrupp, Bangsamoro (BIFM) i Filipinerna är en annan. IS-allierade finns även i Egypten, Libyen, Yemen och Pakistan, enligt rapporten.

Islamiska staten och dess allierade har dessutom kidnappat eller tagit mer än 11.000 personer som gisslan.

Tio attacker per dag

IS terrorattentat är dödligare än andra terrororganisationers attacker. I 75 procent av terrorattackerna dog minst en person när IS eller någon allierad utförde attentat, jämfört med 51 procent när icke IS-organisationer var ansvariga.

Till och med april 2013 utfördes 95 procent av attentaten i Irak. Sedan ändrades mönstret. Det geografiska området för attackerna blev större och attentaten  blev fler. Mellan 2013 och 2015 var det 32 tillfällen då IS utförde mer än tio attacker på en dag. Dessutom ökade antalet attacker med mer än 100 dödsoffer från 6 till 16 mellan 2013 och 2015.

IS dödligaste attack inträffade i Irak i juni 2014 då mer än 1.600 rekryter i Iraks flygvapen kidnappades vid Camp Speicher i Tirkit. De flesta av dem avrättades, enligt rapporten. Samma månad dödade IS mer än 600 shiamuslimer som var fångar vid Badushfängelset i Nineveh.

Forskaren: Kan vara fler döda

Forskaren Elin Miller som skrivit rapporten lyfter vissa problem med undersökningen. Dels är al-Qaida idag den största rivalen till IS. De var tidigare allierade. Dessutom bygger forskarnas databas på nyhetsrapporter.

Därför kan vissa terroristattentat saknas i databasen. Det gäller främst äldre attacker och attacker utförda i krigshärjade områden som Irak. Det kan alltså finnas ett mörkertal.

Forskningscentret som kallas START vid universitetet i Maryland är delvis finansierat av USA:s departement för inrikes säkerhet.

Islamiska staten

I mer än ett decennium har organisationen nu är känd som den Islamiska staten, IS, gjort dödliga terroristattacker. Det började som ett litet nätverk lett av jordanska Abu Musab al-Zarqawi. Den första terroristattacken som tillskrivs gruppen är mordet på amerikansk diplomat Laurence Foley i Amman, Jordan i oktober 2002.

Sedan dess har gruppen, från början känt som Tawhid och Jihad (Jama'at al-Tawhid w'al-Jihad (partiet monoteism och Jihad)) genomgått en komplicerad utveckling med namnbyten, ledarskapsförändringar och förskjutningar i trohet till andra Salafi-jihadist organisationer, främst al-Qaida.

Dessutom är IS våld inte begränsat till sina egna medlemmar. Attackerna utförs av andra grupper och individer som har lovat trohet till Islsmiska staten oavsett om det finns formella band.

Källa. Start, Universitetet Maryland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet