Nya t-banan – 2.000 år gammal

Publicerad

Den italienska huvudstaden är på väg att få sin första arkeologiska tunnelbanestation.

Nyligen har kaserner från kejsar Hadrianus tid, som regerade mellan år 117 och 138, upptäckts vid bygget av en ny t-banestation på linje C mellan San Giovanni och Colosseum. De nya fynden, som arkeologer betecknar som fullständigt unika, är tänkta att integreras med den nya stationen Amba Aradam.

De hadrianska kasernerna hittades på nio meters djup. Därutover har skelett, lergods, romerska mynt och träningsutrymmen för gladiatorer upptäckts. Kasernerna rymde en gång i tiden hundratals soldater ur pretoriangardet, som beskyddade de romerska fältherrarna.

Resa bakåt i tiden

Kejsar Hadrianus lät även uppföra många byggnadsverk under sitt styre, däribland Hadrianus mur på gränsen mellan England och Skottland och Villa Hadrianus i Rom.

Bygget av den nya tunnebanestationen påbörjades redan 2007 men har försenats av de omfattande utgrävningarna och beräknas inte stå klar förrän 2021. Men då kan de framtida pendlarna vänta sig en resa bakåt i tiden när de kliver på.

Eller som chefsarkitekten i Rom, Francesco Prosperetti, uttrycker det:

– Utmaningen är att skapa ett utrymme som berättar om Roms dolda förflutna för människor på resande fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.