All tågtrafik i Vallonien och två tredjedelar av tågen i Flandern står still pga av strejker i Belgien. Foto: TT

Nya strejker i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Belgien genomlever ännu en dag av strejker när landets fackförbund, framför allt i den fransktalande södern, fortsätter att protestera mot mitten-högerregeringens arbetsmarknadspolitik.

All tågtrafik i Vallonien och två tredjedelar av tågen i Flandern står still, rapporterar tidningen Le Soir. Även busstrafiken ute i regionerna är i princip utslagen.

I huvudstaden Bryssel råder stora förseningar i tunnelbanetrafiken samtidigt som bara ett tiotal buss- och spårvagnslinjer fungerar normalt.

Tär på sammanhållningen

Fackförbunden har länge protesterat mot regeringens planer på att bland annat höja pensionsåldern. Samtidigt tär strejkandet hårt på landets sammanhållning.

Fyrpartiregeringen har betydligt starkare stöd i Flandern än i Vallonien, vilket också märks tydligt på strejkviljan i de två landsdelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.