Oljeutsläppet tros komma från planet. Foto: EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY/TT

Nya uppgifter om fynd från planet

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska myndigheter har funnit kroppsdelar som tros vara från passagerare på planet som i går natt försvann över Medelhavet, enligt Greklands försvarsminister. Även vrakdelar och personliga tillhörigheter ska ha hittats.

Kvarlevorna antas vara från passagerare på det Egyptair-plan som försvann tidigt i går morse, rapporterar Reuters. Även vrakdelar ska ha hittats i havet 29 mil norr om Alexandria i sökandet efter planets svarta låda.

Baggage och flygsäten

Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Greklands försvarsminister Panos Kammenos, ska de egyptiska myndigheterna även ha rapporterat om fynd av flygplanssäten och resväskor. Brigadgeneral Mohammed Samir, officiell talesman för den egyptiska försvarsmakten, skriver på sin Facebooksida att det inte råder några tvivel om att vrakdelarna härrör från det saknade MS804.

Egyptair-kraschen

På fredagseftermiddagen kom även ett uttalande från en icke namngiven företrädare för flygbolaget EgyptAir som bekräftar att vrakdelarna, såväl baggage som säten, kommer från deras flygplan.

Satellitbilder kan ge svar

Den europeiska rymdstyrelsen ESA hävdar också att en av dess satelliter upptäckt något som kan vara olja på vattenytan omkring 40 kilometer från flygplanets senast kända position. Oljeutsläppet är omkring tvåtusen meter långt, och det är inte bekräftat att det kommer från EgyptAir flight 804.

De bärgade vrakdelarna ska nu analyseras. Egypten leder enligt egna uppgifter utredningen. Även utredare från Frankrike, Storbritannien samt tillverkaren Airbus har kommit till Egypten för att bistå i arbetet.

Kondoleanser

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi uttrycker i ett uttalande sorg över offren som mist sina liv i kraschen. Anhöriga till några av de 66 personer som befann sig ombord på planet har kommit till Kairo där de i dag deltog i en sorgehögtid i Al Hussein-moskén i anslutning till fredagsbönen.

al-Sisi hade före fyndet beordrat landets militär och flygminister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hitta planet, en Airbus A320-232 som försvann med 66 personer ombord tidigt på torsdagen.

Söker färdskrivaren

Flera länder deltar i sökarbetet med både fartyg och övervakningsflyg. Bland annat Grekland, USA och Frankrike. Arbetet kompliceras av det faktum att denna del av Medelhavet, på grund av intensiv fartygtrafik och den pågående flyktingsmugglingen, är full av bråte, kringdrivande vrakdelar och även människolik.

Målet med sökarbetet är att hitta planets färdskrivare, eller ”svarta lådor” som kan innehålla svaret på frågan varför flygplanet störtade. Batteridrift gör att färdskrivaren kan sända ut pingsignaler som gör den möjlig att lokalisera.

Men trots att flera fartyg och flygplan med avancerade möjligheter att ”lyssna” deltar i sökandet, har det hittills inte rapporterats om några framgångar. En orsak kan vara att färdskrivarens sändare helt enkelt har gått sönder. En annan att den ligger på så stort djup att signalerna inte når upp.

Bärgning möjlig

Havsdjupet i sökområdet ligger på omkring 2.000 meter, men där finns såväl grundare partier som djupare sänkor. Det är dock fullt möjligt att bärga föremål från betydligt större djup.

Exempelvis kunde haveriutredare efter två år lösa mysteriet med Air France Flight 447 som i juni 2009 försvann spårlöst under en atlantflygning mellan Rio de Janeiro och Paris. Trots att sökområdet var lika stort som halva Sverige kunde de svarta lådorna hittas och bärgas – från 4.700 meters djup.

Med hjälp av färdskrivarnas innehåll, bland annat samtal mellan piloterna, kunde utredarna slå fast att att haveriet orsakats av en kombination av uselt väder och mänskliga misstag.

Fakta: Detta har hänt

  • Flyg MS804, på väg från Paris till Kairo, försvann kl 2.30 på torsdagen, omkring 280 kilometer från den egyptiska kusten.
  • Planet, en Airbus A320, lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen klockan 23.09 i onsdags och skulle ha landat i Kairo vid 03.15-tiden på morgonen.
  • Ombord fanns 56 passagerare och 10 besättningsmän. Bland passagerarna fanns 30 egyptier, 15 fransmän, två irakier och en medborgare från respektive Tchad, Sudan, Saudiarabien, Kuwait, Algeriet, Storbritannien, Belgien, Kanada och Portugal.
  • Det var flygplanets femte flygning för dagen. Det befann sig på drygt 11 200 meters höjd, 37000 fot, när det försvann.
  • Kaptenen hade 6 275 flygtimmar, varav drygt 2 100 i en Airbus A320. Andrepiloten hade 2 766 flygtimmar. Flygplanet tillverkades 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet