Foto: Bakslag för Liberia i kampen mot ebola – nytt fall konstaterat

Nytt ebolafall i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fall av den smittsamma blödarsjukdomen ebola har konstaterats i Liberia. Det är en kvinna som har testats positivt. Beskedet är en stor besvikelse för det västafrikanska landet där man hoppats att inom kort kunna förklaras ebolafritt.

– Det här är ett nytt fall efter 27 dagar utan ett enda. Det är ett bakslag, konstaterar regeringstalesmannen Lewis Brown.

Landet räknade ner de 42 dagarna som skulle krävas för att förklaras helt fritt från ebolan.

Men på torsdagen dök kvinnan upp på akutmottagningen vid Monrovias Redemption Hospital, enligt Röda Korsets lokala representant Elizabeth Hamann.

Oklart var hon smittats

Kvinnan konstaterades snabbt vara en riskpatient med ebolasymptom, och fördes till sjukhusets isoleringsavdelning i avvaktan på testresultat.

Hon har nu förflyttats till en vårdavdelning för ebolapatienter. Det är ännu i kartlagt var kvinna har smittats. Men enligt lokala myndigheter har hon inte någon koppling till några av de personer som hittills spårats i kartläggningen av smittan. Och kvinnan uppger att hon inte heller rest till andra områden där smittan finns.

Mer 4.000 människor i Liberia har avlidit av ebola sedan utbrottet i december 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.