Foto: TT

Nytt ebolafall i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring har dött av ebola i Liberia. Det är det första konstaterade fallet sedan landet förklarades fritt från viruset den 9 maj.

Det var landets vice hälsominister Tolbert Nyenswah som rapporterade att ett nytt sjukdomsfall konstaterats, efter att Liberia ansetts ebolafritt i sex veckor. Den drabbade är en 17-åring i länet Margibi.

– Det finns ingen anledning till panik. Liket har begravts och smittspårningen startat, säger Nyenswah till Reuters.

Ebolautbrott

Området har nu satts i karantän, rapporterar nyhetsbyrån AP. Myndigheterna uppmanar alla i landet att fortsätta med de förebyggande åtgärderna.

Guinea och Sierra Leone försöker fortfarande få bukt med sjukdomen, som hittills har skördat över 11.000 liv i de tre länderna sedan december 2013, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

WHO varnar

Men Margibi ligger närmare huvudstaden Monrovia än gränserna till Sierra Leone och Guinea. Där finns också landets internationella flygplats.

WHO har varnat för risken att smittade människor ska ta sig in i Liberia från grannländerna.

– Det här borde ha varit väntat, så länge det finns ebola i regionen är ingen säker, säger FN:s talesperson Fatoumata Lejeune-Kaba till Reuters.

Antalet sjuka i Sierra Leone steg plötsligt igen i slutet av maj, till 27 fall på en vecka. När krisen var som värst i Liberia rapporterades 300 nya fall i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet