Foto: TT

Nytt larm: En halv miljon barn lider i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon barn lider på grund av kriget i Ukraina, och enligt FN:s barnorganisation Unicef behöver en tredjedel av dem psykosocialt stöd.

– Två år av våld, bomber och rädsla har satt bestående spår i tusentals barn i östra Ukraina, säger chefen för Unicefs Ukraina-kontor Giovanna Barberis.

Kriget i Ukraina har pågått i mer än två år och bara under 2015 skadades eller dödades 28 barn av minor och odetonerade granater i Ukraina. Samtidigt är mer än 215 000 barn på flykt inom landet och minst en av fem skolor har förstörts eller skadats i konflikten.

Två miljoner människor riskerar dessutom att bli utan vatten på grund av förstörd infrastruktur, enligt Unicef.

Krimkonflikten

Uppmanades att avgå

Efter revolten 2014, där president Viktor Janukovytj avsattes, hamnade landet i en konflikt med Ryssland, som annekterade Krim och stöttade ett väpnat uppror i landets östra delar.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuks regering, som kom till makten efter revolten, har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att uppfylla sina löften om att bekämpa korruption och få ekonomin i det krigshärjade landet på fötter.

Fler än 9.000 har dödats

Tidigare i veckan uppmanades Jatsenjuk att avgå av presidenten Petro Porosjenko men Jatsenjuk överlevde en misstroendeförklaring i parlamentet.

Sedan kriget i östra Ukraina startade i april 2014 har över 9.000 människor dödats i stridigheter i landet, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet