En ny video kan man nu se Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011. I videon vädjar Gustafsson till den svenska regeringen om hjälp. I bakgrunden ses Johans medfånge, sydafrikanen Stephen McGowan. Foto: Youtube

Nytt livstecken från kidnappade Johan Gustafsson

Uppdaterad
Publicerad

2011 kidnappades Johan Gustafsson i Mali – nu i dagarna har det kommit ett nytt livstecken från svensken.

I en ny video vädjar han om hjälp från svenska regeringen.

Det är nästan två år sedan det senaste livstecknet från Johan Gustafsson. Men nu kan man i en ny video se hur den kidnappade svensken vädjar om hjälp.

Videon är gjord av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim – samma terrorgrupp som kidnappade Johan Gustafsson i november 2011 i Timbuktu i Mali.

Svensk man kidnappad i Mali

”Jag älskar er”

I videon hälsar Johan Gustafsson till sin familj:

– Jag älskar er och jag hoppas att ni inte glömmer mig, säger han.

Det här är första gången Johan Gustafsson syns i video sedan september 2013. Han har långt skägg och snaggat hår och ser ut att må fysiskt bra.

Speakerrösten i filmklippet säger att Gustafsson försökt fly, men att han åter fångats in efter att ha hittats uttorkad i öknen.

Ber regeringen om hjälp

Johan Gustafsson ber svenska regeringen att göra vad den kan för honom och att den fortsätter stötta hans familj.

– Tanken på allt som ni måste ha gått igenom krossar mitt hjärta, hälsar han sina anhöriga.

Vill inte kommentera

Familjen bekräftar för SVT Nyheter att det är Johan som syns i videon, men de vill inte lämna några ytterligare kommentarer i nuläget.

Utrikesdepartementet säger att man inte kommenterar de nya uppgifterna. Vid polisens Nationella operativa avdelning NOA (tidigare Rikskrim) säger man att man aldrig kommenterar kidnappningsärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet