Piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg gratuleras när Borschberg landat på Hawaii efter sin rekordflygning. Foto: TT

Nytt rekord för soldrivet plan

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan drivet av solen är just nu på världsturné och slog världsrekord på fredagen efter fem dygn i luften.

Schweizaren André Borschberg utförde rekordsoloflygningen från Japan till Hawaii. Det tog fem dygn och är den längsta nonstopflygningen någonsin i tid.

Det ensitsiga planet heter Solar Impulse och drivs med solceller. Det väger drygt två ton och hastigheten är ungefär 45 kilometer i timmen, även om man kan komma upp i 90 mitt på dagen när solen lyser som starkast. Nattetid flyger man på solcellsladdade batterier.

Just nu är Solar Impulse ute på en Jorden runt-flygning och André Borschberg delar på etapperna med sin landsman Bertrand Piccard. Resan började i Abu Dhabi i mars. Nästa etapp går från Hawaii till Arizona på det amerikanska fastlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.