Foto: TT

Nytt smoglarm i Peking

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången har luftföroreningarna i kinesiska huvudstaden snart nått röd hotnivå, den allra högsta nivån. Den förra varningen, som gick ut den 7 december, var den allra första av det slaget.

Myndigheterna varnar för att Peking kommer att drabbas av kraftiga föroreningar från lördag till tisdag. En varning på röd hotnivå kan bland annat leda till att skolor stängs.

Dessutom leder den högsta hotnivån till att bilar med jämna regestreringsnummer förbjuds köra en dag medan bilar med ojämna nummer förbjuds nästa dag. Invånarna rekommenderas i ett sådant läge att hålla sig inomhus och fabriker beläggs med restriktioner.

#vårtklimat

Kolkraft stor förorenare

Nivån av PM2.5, de minsta dödliga luftburna partiklarna, väntas hamna på 500, skriver Pekings myndigheter på sin webbsida. Det är mer än 20 gånger den nivå som anses säker av världshälsoorganisationen WHO.

På fredagsmorgonen sken solen över tjugomiljonerstaden och luften var ännu förhållandevis bra med en nivå av PM2,5 på 80. Röd hotnivå utlöses när nivån av PM2,5 ligger över 300 och väntas bli kvar där i över 72 timmar.

Enligt forskarstudier orsakar luftföroreningarna i Kina 1,4 miljoner förtida dödsfall om året – eller nästan 4.000 per dag. Omkring 60 procent av Kinas elektricitet kommer från kolkraft.

Efter årtionden av stark ekonomisk tillväxt har Kinas ledning lovat att minska de höga nivåerna av föroreningar och den täta smog som ligger över många större städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet