Nationella frontens ledare Maine Le Pen talar inför andra omgången i departementsvalen. Foto: TT

Nytt test för Nationella fronten

Uppdaterad
Publicerad

I dag går franska väljare åter till valurnorna. Andra omgången i departementsvalen blir ett nytt test för högerextrema Nationella fronten.

I första omgången blev partiet näst störst med cirka 25 procent av rösterna, vilket säkrade åtta av totalt över 4.100 mandat som står på spel.

Mätningar tyder på att partiet kan få ytterligare 100-220 mandat i dag, och utgången kan ha viss betydelse för partiledaren Marine Le Pens möjligheter i presidentvalet om två år.

Val i Frankrike 2017

”En förändring är på väg”

Förre presidenten Nicolas Sarkozys konservativa UMP och dess samarbetspartier segrade i första omgången och säkrade flest mandat. Men Sarkozys allians behöver en stor seger i dag för att kunna konsolidera sin ställning inför presidentvalet.

– En förändring är på väg, och inget kan stoppa den, sade han efter förra veckans valseger.

Uselt val för Hollande

Nuvarande presidenten François Hollandes socialister gjorde ett uselt val i första omgången. Opinionsinstituten spår att Socialistpartiet och dess partnerpartier kommer att landa på ungefär hälften så många mandat som den konservativa alliansen.

Både Sarkozy och Hollande har gjort klart att deras partier inte kommer att samarbeta med Nationella fronten.

Fakta: söndagens val i Frankrike

På söndagen hålls andra valomgången i Frankrikes 101 departement, som ungefär motsvarar svenska län. De ansvarar bland annat för socialpolitik som rör äldre och personer med funktionsnedsättning och vissa skol- och transportfrågor.

Valen sker i 2.054 valkretsar. Det ska alltid väljas en man och en kvinna, totalt 4.108 ledamöter. Detta helt nya och världsunika tandemval ska förbättra könsfördelningen. I dag är det 13,5 procent kvinnor i de valda församlingarna i departementen. 95 procent av dem styrs av en man.

Valet sker i två omgångar. I den andra omgången i dag ställs två par mot varandra, i vissa fall tre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2017

Mer i ämnet