Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sanchez kampanjar inför nyvalet. Foto: TT

Nyval tros inte lösa dödläget i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

I dag drar Spaniens politiska partier igång sina valkampanjer inför nyvalet den 26 juni. Det är första gången sedan landet blev demokratiskt som nyval hålls. Mycket tyder på att det politiska dödläget kommer att fortsätta även efter nyvalet. Ett nytt partisamarbete kan dock erbjuda en öppning.

Spanien är i dag mer politiskt splittrat än någonsin. Vid valet i december i fjol tappade de etablerade partierna, högerpartiet Partido Popular (PP) och socialistpartiet (PSOE), stort. Istället fick två nykomlingar en tredjedel av rösterna. PP, som fram tillvalet förra året regerat med egen majoritet i fyra år blev visserligen största parti, men med bara 28,7 procents stöd. För att bilda regering krävdes en koalition med något av de andra partierna. Men koalitionsförhandlingarna hade få chanser att lyckas. 

Chanslösa förhandlingar

– Huvudskälet är att alla partier hade målat in sig i varsitt hörn före valet i december och förbundit sig att inte samarbeta med någon annan. Det blev i praktiken omöjligt att hitta en konkret lösning på situationen, säger Mats Björkman, svensk journalist verksam i Spanien som följer politiken där sedan länge.

Mats Björkman kallar de fruktlösa koalitionsförhandlingarna som följde under fyra månaders tid efter valet för ett spel för gallerierna. Han menar att partierna har varit mer intresserade av att positionera sig inför ett väntat nyval än att försöka hitta samarbete och nå en regeringslösning.

Maktfullkomlighet och korruption

Nykomlingarna i Spaniens politiska landskap är vänsterpartiet Podemos och liberala Ciudadanos som tagit många röster från PSOE respektive PP. Bägge har växt sig starka genom ett utbrett missnöje mot maktfullkomlighet och korruption hos de etablerade partierna. 

– PP:s ledare Mariano Rajoy har skaffat sig många ovänner. Han parti regerade enväldigt och med egen majoritet i fyra år, genomförde dekret utan att försöka hitta konsensus med övriga partier. Lägg till det de många korruptionsskandaler som skakat PP. Ingen vill ha med dem att göra, konstaterar Mats Björklund.

”Supertrötta på politik”

Samtidigt gjorde socialistpartiet PSOE sitt sämsta resultat i modern tid vid valet i december. Partiledaren Pedro Sanchez deklarationer om att hans parti inte ville ha något med varken PP eller vänsterpartiet Podemos att skaffa omöjliggjorde det även för socialisterna att bilda en koalition. När den spanske regenten kung Felipe i början av maj upplöste parlamentet och utlyste nyval var det första gången på över 40 år sedan som det skedde.

När nyvalskampanjen nu sparkar igång är intresset bland spanjorerna ljumt.

– Spanjorerna är supertrötta på politik efter fyra månader av spel för gallerierna. Dessutom har förkampanjen till nyvalet startat helt utan nyheter. Partiledarna går ut och angriper motståndarna och anklagar dem för att det blir nyval och bara siktar in sig på att vinna och regera, säger journalisten Mats Björklund uppgivet.

Ny vänsterallians

Länge har det sett ut som om Spaniens politiska splittring kommer att bestå även efter nyvalet. Men en händelse den senaste tiden kan komma att bryta dödläget. Vänsterpartiet Podemos meddelade nyligen att man kandiderar tillsammans med vänsteralliansen Izquierda Unida (IU) eller Förenade Vänstern. Opinionsundersökningar tyder på att Podemos/IU kommer att få fler röster än socialistpartiet PSOE. Om så skulle ske blir de största oppositionsparti. Troligt är att PSOE:s partiledare Pedro Sanchez då tvingas avgå för att ersättas av någon annan. Sanchez är ju bunden av sina löften att inte samarbeta med övriga partier. En ny partiledare för socialistpartiet skulle kunna stå fri från sådana utfästelser och därmed öppna för regeringskoalitioner både åt höger och åt vänster. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.